
Special Paris
Cînd Republica franceză pierde teren chiar la Paris
6961779_d9cb86ca-3bdf-11e7-bc02-ef17263bacf9-1.jpg

"Femeile, specie pe cale de dispariţie". Sub semnul acestei "metafore" (parţial şi o constatare) au început să semneze respectiva petiţie locuitorii cartierului la Chapelle-Pajol, situat nu departe de Gara de Nord, după ce au constat că spaţiul public din această zonă este dominat de o prezenţă masculină agresivă. Si că femeile, mai ales cele tinere, sunt oarecum expulzate din zonă, unde proliferează însă dealerii, traficanţii de tot felul sau vînzătorii ambulanţi ilegali.
Intr-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, sociologul canadian Mathieu Bock-Coté constată însă, pe un ton destul de indignat, că presa franceză este foarte timorată cînd relatează despre astfel de evenimente. Si anume că mentalităţi salafiste, retrograde, se impun în diverse cartiere din Franţa şi din alte ţări occidentale, încerînd de fapt să creeze un aşa-zis "spaţiu cultural paralel", în care femeia trebuie să încline capul în faţa bărbatului, să fie invizibilă şi să poarte voalul islamic pentru că altfel este considerată drept prostituată.
Cotidianul francez Le Parisien a difuzat un reportaj despre situaţia creată în cartierul Chapelle-Pajol, unde uneori femeile evită anumite străzi sau fac diverse ocoluri ca să ajungă acasă, de teama de a nu fi agresate, înjurate sau ameninţate. Sociologul canadian analizează limbajul folosit de cotidianul francez, extrem de prudent. Ca să nu spună cumva că respectivii bărbaţi care îşi impun regulile în cartier sunt, în marea lor majoritate, de cultură musulmană, ziarul recurge la expresia "cartier foarte cosmopolit". Si ca să arate că numeroşii indivizi de sex masculin ocupă terenul cu agresivitate, ziarul foloseşte termenul "o masă semnificativă de tineri".
Cînd jurnaliştii nu vor să vadă ce se întîmplă în realitate şi se autocenzurează, de altfel temîndu-se de urmări judiciare şi de acuzaţii de rasism sau de xenofobie, înseamnă, ca să-l parafrazez pe Shakespeare, că "este ceva putred în Danemarca". Cînd două culturi se întîlnesc, mai scrie sociologul canadian, ele pot fuziona dar pot şi intra în conflict. Iar cînd intră în conflict, însăşi ideea de naţiune este pusă în pericol.