Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO şi coaliţia anti-jihadistă

2017-04-12t202827z_2146128017_rc159b48df00_rtrmadp_3_usa-nato_0.jpg

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg si Donald Trump la Casa Alba
Secretarul general NATO Jens Stoltenberg si Donald Trump la Casa Alba
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Trebuie sau nu Alianţa Atlantică să facă parte din coaliţia care luptă împotriva Organizaţiei statul islamic? Iată o întrebare rămasă deocamdată în suspensie. Ea va fi pusă însă la summit-ul NATO de la Bruxelles la care participă pentru prima dată preşedintele american Donald Trump.

Donald Trump vine într-o Europă traumatizată de noul atentat comis la Manchester şi divizată în privinţa strategiei care ar trebui adoptată în lupta împotriva terorismului. Washington şi Londra doresc ca NATO să devină membru integral al coaliţiei anti-jihadiste. Alte cîteva ţări europene sunt de aceeaşi părere, dar nu şi Franţa sau Italia. Autorităţile de la Paris şi de la Roma se tem de fapt că imaginea Alianţei Atlantice ar putea avea şi mai mult de suferit în lumea arabă. Unde NATO a suscitat deja puternice resentimente după ce a participat în 2011 la operaţiunile din Libia, îndreptate împotriva lui Muammar Gaddafi.  

Individiual, fiecare dintre cele 28 de ţări membre ale Alianţei Atlantice face parte din coaliţia anti-jihadistă. Dar, la Paris şi la Roma, sunt formulate unele avertismente: nu este bine ca lumea arabă să înceapă să vadă în lupta anti-jihadistă un fel de război dus de întregul Occident împotriva întregii lumi musulmane. Subiectul ar putea fi abordat în cursul dejunului prevăzut între Donald Trump şi Emmanuel Macron înaintea deschiderii summit-ului.

Nu este exclus ca şi un alt subiect să se impună, dacă nu pe agenda oficială cel puţin în culise, în contextul acestui summit: ce ar trebui făcut pentru ca Brexit-ul să nu afecteze eforturile de cooperare polţienească din sînul Uniunii Europene?

Editorialistul cotidianului Le Monde publică mai multe reflecţii pe această temă sub titlul “Manchester, o tragedie europeană”. Citez: “Manchester, Londra, Paris, Berlin, Stockholm (nume de capitale în care au avut loc atentate): tragedia este comună. Aceea a radicalizării unei minorităţi de tineri musulmani născuţi în Europa şi care, creiere pervertite şi deranjate, basculează în terorism. Este şi o tragedie a permiabialităţii acestor medii la retorica islamistă venită din Arabia saudită sau din Pakistan."