Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Realitatea virtuală, vedeta pavilionului românesc de la Cannes

20170525_141816.jpg

Millo Simulov, Ioana Mischie, Marius Hodea si Gabriea Hirit la Cannes cu ocazia lui "Romanian VR Days"
Millo Simulov, Ioana Mischie, Marius Hodea si Gabriea Hirit la Cannes cu ocazia lui "Romanian VR Days"
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

In timp ce pe marile ecrane ale Festivalului de film de la Cannes continuă ultima sută de metri a competiţiei, pavilionul românesc găzduia o zi de de « realitate virtuală ». Măşti de VR, jocuri, filme de ficţiune sau documentare, întâlniri cu creatorii: pavilionul naţional a organizat aşa zisa « Romanian VR Days ». Despre ce este vorba?

«Romanian VR Days» e un eveniment-pilot propus de CINETic, un centru de cercetare din România, creat de curând, în parte cu fonduri europene. Vizitatorii pavilionului României au putut trăi experienţe inedite. Eu personal de exemplu m-am «plimbat» prin Salina de la Turda şi apoi am «participat» la ficţiunea Escape. In total însă erau propuse 6 creaţii româneşti de VR. Mai multe detalii ne-a dat Ioana Mischie, coordonatoarea proiectului CINETic.

Despre «Masacrul de la Jilava» şi «Escape» vom avea ocazia să vorbim vineri seara cu Marius Hodea, respectiv Millo Simulov.

Precizăm că la această a 70-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes, pentru prima dată în selecţia oficială a fost un film de realitate virtuală, «Carne y Arena» al mexicanului Alejandro Inarritu, regizor laureat în trecut al premiilor Oscar.

 
Realitatea virtuală (VR), vedeta pavilionului românesc de la Cannes