
Special Paris
Sex, psihologie şi neonazişti pe final de festival la Cannes
amant_double.jpg

Filmul care i-a marcat pe jurnalişti vineri e fără îndoială « Aus dem nichts » pe care l-am putea traduce prin « Din neant » sau « De nicăieri ». E vorba de un film german realizat de Fatih Akin, regizor de origine turcă. El pune în scenă o femeie germană, distrusă, îndoliată, de uciderea soţului – turc de origine - şi a copilului lor într-un atentat comis cu bomba de nişte neonazişti germani. Rolul Katjiei, eroina din film, e interpretat sublim de Diane Kruger. O femeie devenită răzbunătoarea după ce presupuşii autori ai atentatului sunt achitaţi de tribunal. « Filmul ăsta a fost cât pe ce să mă omoare. Au fost scene insuportabile : doliul, suferinţa, sunt lucruri greu de jucat şi de trăit. De când am terminat filmările nu am mai jucat altceva » spunea la conferinţa de presă Diane Kruger.
De partea sa, regizorul Fatih Akin a recunoscut că s-a inspirat din fapte reale, din crimele rasiste comise de grupusculul NSU – Partidul naţional-socialist subteran – în Germania anilor 2000. In particular l-a marcat cazul lui Beate Zschäpe, neonazistă al cărei proces durează déjà de trei ani. La conferinţa de presă, regizorul a afirmat că « Marele scandal nu a este că neonaziştii au ucis 10 oameni – 9 imigranţi şi un poliţist. Scandalos este că poliţia, societatea şi presa germană au crezut că respectivee crime au fost comise de turci sau de kurzi amestecaţi în nu ştiu ce mafie. Cu alte cuvinte, victimele au fost ucise a doua oară, nimeni nu-şi imagina că ar putea fii victime. Faptul că victimele erau de origine turcă le făcea imediat suspecte, amestecate neapărat într-un trafic cu droguri sau cu orice altceva. Asta a fost mare scandal, asta m-a înfuriat şi m-a împins să fac acest film » spune Fatih Akin. Dacă filmul nu va lua la Palme d’or, actriţa principală Diane Kruger este ea o candidată serioasă pentru premiul de interpretare feminină.
Diane Kruger în filmul "Aus dem nichts" de Fatih Akin, în competitie pentru La Palme d'or la Cannes
O altă candidată la acest premiu este franţuzoaica Marine Vacth, eroina principală din pelicula « Amantul dublu » al regizorului François Ozon. Un thriller psiho-erotic, cu multe scene de sex, extrem de bine filmat şi cu o poveste demnă de un film de groază – dealtfel Ozon se referă direct la Hitchcock. E povestea unei femei cu mari probleme psihice care caută să se trateze cu un psihiatru. Problema este că cei doi vor începe o idilă în care apare însă repede un al treilea personaj : fratele geamăn al iubitului, şi el psihiatru. Rolul masculin este jucat de Jérémie Renier iar încă din prima secvenţă a filmului, deducem că regizorul vrea să afle ce se întâmplă în corpul unei femei dar şi în capul ei.
Dacă lui Ozon îi place foarte mult să filmeze scene de sex – a pus-o la « treabă » pe aceeaşi Marine Vacth şi în precedentul film « Tânără şi frumoasă » unde juca rolul unei tinere prostituate, « Amantul dublu » vorbeşte mai ales despre coşmarul pe care trebuie să-l trăiască ceea ce medicina şi psihiatria numesc gemeni « canibali » sau « paraziţi ». Filmul său, foarte apreciat de critici şi de mulţi jurnalişti, nu e însă chiar pe placul tuturor. Un confrate de-al nostru de la Le Parisien a emis de exemplu o scrisoare deschisă în care-l interpelează pe François Ozon apropos de relaţiile sale cu femeile. « Regizorul lucrează foarte bine cu femeile » i-a replicat actriţa franceză Jacqueline Bisset, care are şi ea un rol secundar în film, la conferinţa de presă.