Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump, şi restul lumii…

rsz_000_ox31h.jpg

Trump la Taormina, discutii "agitate"
Trump la Taormina, discutii "agitate"
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

"Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mînă". Iată doar una din concluziile trase de cancelarul german Angela Merkel după întrevederile de săptămîna trecută cu Donald Trump. Acesta din urmă a dat impresia că "joacă singur împotriva tuturor", iar imaginea pe care a lăsat-o după trecerea sa prin Europa nu este la înălţimea aşteptărilor.

Ceea ce spune Angela Merkel cu voce tare gîndesc cu siguranţă toţi liderii europeni. Grupul G7 nu mai reprezintă o familie ci mai degrabă un fel de G6 + Statele Unite ale Americii. Cam aşa erau prezentate pe vremuri întîlnirile dintre occidentali şi ruşi, se vorbea de G7 + Rusia. De data aceasta însă fisura familiei occidentale este gravă, iar comportamentul lui Trump este de natură să îngrijoreze. In special în privinţa angajamentelor sale ecologice liderul de la Casa Albă menţine un suspans de natură să-i irite pe europeni. Pentru Franţa, summit-ul de la Taormina nu poate fi considerat un succes, chiar dacă Emmanuel Macron consideră că Donald Trump "este mai deschis decît pare".

De altfel, în timp ce alţi lideri păreau tetanizaţi în faţa preşedintelui american, Emmanuel Macron a fost cel care a încercat să-l convingă că pe termen lung asumarea angajamentelor de la Conferinţa pe tema climatului de la Paris va duce la o creştere economică. Citez din declaraţiile făcute de Emmanuel Macron ziariştilor la Taormina: "Donald Trump mi-a dat impresia cuiva care doreşte să înţeleagă şi să asculte. Lui îi place contactul direct şi să-şi schimbe părerea. Dată fiind maniera în care funcţionează, cred că se poate construi cu el o relaţie cordială".

In ciuda acestor cuvinte mai degrabă amabile, Donald Trump nu a făcut nici o concesie la Taormina, doar că a prelungit suspansul anunţînd că va lua la sfîrşitul acestei săptămîni decizia de a se retrage sau nu din acordul semnat la Paris. In acest context de incertitudine, organizaţiile ecologiste se bucură măcar de faptul că Europa, Canada şi Japonia îşi exprimă unitatea, şi că Donald Trump apare izolat şi chiar deconectat de lume.