Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Palme d’or la Festivalul de film de la Cannes 2017: «The square» de Ruben Östlund

ostlund.jpg

Scenà din filmul "The square" de Ruben Östlund, Palme d'or la Cannes 2017
Scenà din filmul "The square" de Ruben Östlund, Palme d'or la Cannes 2017

Duminică seara s-au decernat premiile celei de-a 70 ediţii a Festivalului internaţional de film de la Cannes . Iată lista laureaţilor :

Palme d’or : « The square » de Ruben Östlund (Suedia)

Premiu special cu ocazia celor 70 de ani ai Festivalului : Nicole Kidman, care joacă în 2 filme prezentate în competiţie : « The killing of a sacred deer » de Yorgos Lanthimos şi în « The beguiled » de Sofia Coppola

Marele Premiu : « 120 battements par minute » în regia lui Robin Campillo (Franţa)

Premiul Juriului : « Loveless » de Andrei Zviaghinţev (Rusia)    

Premiul pentru regie : Sofia Coppola, regizoarea filmului « The beguiled » (SUA)

Premiul pentru scenariu, ex-aequo : « The killing of a sacred deer » de Yorgos Lanthimos (Grecia) şi « You were never really here » de Lynne Ramsay (Marea Britanie)

Premiul pentru cea mai bună actriţă : Diane Kruger, interpreta principală a filmului « Aus dem nichts » a lui Fatih Akin (Germania)

Premiul pentru cel mai bun actor : Joachin Phoenix, interpretul principal a filmului « You were never really here » de Lynne Ramsay (Marea Britanie)

Caméra d’or : « Jeune femme – Montparnasse Bienvenüe » de Léonore Séraille (Franţa)

Palme d’or a scurtmetrajelor : « A gentel night » de Qui Yang (China)

 

«The square» este un film satiric, o critică acerbă, ironică, a lumii artei contemporane de azi. Totodată, Ruben Östlund pune faţă în faţă două lumi opuse : cea a oamenilor şcoliţi şi cu bani care se confruntă în permanenţă cu cea a nevoiaşilor, a refugiaţilor şi a cerşetorilor. Potrivit tradiţiei suedeze, regizorul a tras un urlet în uriaşa sală a Festivalurilor din Cannes în momentul în care s-a anunţat recompensa pe care a primit-o.

Actriţa Nicole Kidman, prezentă la Cannes zilele trecute întrucât juca în 4 filme prezentate aici – două în competiţia oficială alături de Colin Farrell, două în afara competiţiei – nu era aseară la Cannes întrucât a fost nevoită să se întoarcă acasă. Ea transmis însă un mesaj video celor prezenţi când a aflat că i s-a decernat un premiu special cu ocazia celor 70 de ani ai Festivalului. « Vă iubesc, merci mult şi sper, pe curând » a declarat actriţa.

Premiul pentru interpretare feminină – la care probabil visa Kidman – i-a revenit actriţei germane Diane Kruger pentru rolul interpretat în filmul « Aus dem nichts » a turco-germanului Fatih Akin. Kruger, fost top-model, joacă în acest film primul ei mare rol de cinema. « Mulţumesc Fatih că ai crezut in mine. Mi-ai dat o forţă pe care nu ştiam că o am » a spus laureata. Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină i-a fost decernat americanului Joaquin Phoenix de origine portoricană pentru rolul din « You were never really here » al britanicei Lynne Ramsay. Un thriller psihologic în care actorul joacă rolul un veteran din Irak, devenit mercenar pentru diverse crime.

Sofia Coppola a primit ea la Cannes premiul pentru regie. In discursul ei, fiica lui Francis Ford Coppola i-a mulţumit tatălui ei că « i-a împărtăşit gustul pentru cinema ». Premiul juriului i-a revenit rusului Andrei Zviaghinţev pentru pelicula « Loveless », portretul unei societăţi ruse brutale şi dezumanizate prin prisma unui cuplu moscovit care se dsparte. Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit ex-aequo grecului Yorgos Lanthimos şi britanicei Lynne Ramsay.

In fine, francezii pleacă de la această ediţie cu Marele Premiu, obţinut de Robin Campillo, realizatorul peliculei « 120 de bătăi pe minut », o frescă a luptei contra bolii SIDA în Parisul anilor ’90.