
Special Paris
Dialog "franc" Macron-Putin în fastul de la Versailles
1410994-emmanuel-macron-vladimir-poutine-devant.jpg

Respect şi francheţe
Preşedintele francez Emmanuel Macron a reuşit marea performanţă de a se comporta cu tot respectul faţă de Vladimir Putin şi de a-l primi cu toate onorurile, dar de a-i spune în acelaşi timp franc în faţă cu ce nu este de acord.
Toate subiectele de natură să-l contrarieze pe preşedintel rus au fost evocate de gazda sa în cursul întrevederii de la Versailles şi la conferinţa de presă comună care a urmat: Ucraina, Siria, situaţia homosexualilor din Cecenia, faptul că jurnalişti de la Russia Today şi Sputnik au încercat să intervină în campania electorală din Franţa.
Ambii lideri au convenit că trebuie organizat cît de repede un summit împreună cu Berlin şi Kiev pentru examinarea situaţiei din Ucraina şi aplicarea acordurilor semnate la Minsk în 2015.
Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au convenit să coopereze şi în privinţa găsirii unei soluţii de pace în Siria, dar şeful statului francez a avertizat că Franţa va recurge la represalii în caz de utilizare de arme chimice de către preşedintele Bachar al-Assad. Seful statului francez doreşte o tranziţie democratică în Siria cu menţinerea însă a statului sirian întrucît, a precizat Emmanuel Macron, falimentul statelor din regiune reprezintă o ameninţare pentru democraţiile europene. Putin şi Macron sunt de acord să creeze un grup de lucru franco-rus în lupta împotriva terorismului.
Emmanuel Macron a mai afirmat că va fi în mod constant vigilent în privinţa respectării drepturilor omului în Rusia şi Cecenia. Din declaraţiile şefului de stat francez mai rezultă că Vladimir Putin i-a promis să intervină pe lîngă autorităţile cecene pentru a rezolva "subiectele sensibile" şi a face lumină în privinţa acuzaţiilor formulate.
De partea sa, preşedintele Putin a ţinut să precizeze că sancţiunile decretate împotriva Rusiei nu contribuie de loc la reglementarea crizei ucrainene şi a pledat pentru ridicarea tuturor restricţiilor în economia mondială.
Reacţiile politice sunt numeroase, în Franţa, în urma acestei întîlniri la nivel înalt franco-ruse, iar unii lideri îi reproşează lui Emmanuel Macron că i-ar fi făcut lui Vladimir Putin un prea mare cadou diplomatic invitîndu-l la Versailles. Primează însă mai degabă opinia că tînărul şef de stat francez s-a comportant exemplar cu Putin şi că a ştiut să-i facă faţă, cum a fost cazul săptămîna trecută şi cu Donald Trump.
"Dialog şi exigenţă".
A fost mesajul transmis de Emmanuel Macron pe Twitter în aşteptarea oaspetelui său, pe care l-a primit pe peronul curţii de marmură al Palatului de la Versailles. Cei doi şi-au strîns mîinile "călduros", au precizat agenţiile de presă, cu o aluzie la o altă strîngere de mînă, puţin cam prea viguroasă, cea dintre Emmanuel Macron şi Donald Trump, săptămîna trecută, la Bruxelles.
"Consider că este indispensabil să vorbim cu Rusia întrucît numeroase dosare internaţionale nu vor putea fi soluţionate fără un schimb de vederi exigent cu ruşii", a declarat şeful statului francez, cu referite la această vizită, imediat după summit-ul G7 de la Taormina.
"Este o ocazie, pentru cei doi preşedinţi, de a discuta deschis, de a se cunoaşte şi de a-şi face o idee unul despre celălalt" a spus unul dintre consilierii lui Vladimir Putin, citat de Agenţia Reuters.
Un expert al Consiliului european pentru relaţii externe consideră că ambii preşedinţi au în comum cel puţin o convingere: şi anume că "factorul personal" este unul important în materie de dipomaţie.
Nu s-a pus deci problema ca Emmanuel Macron şi Vladimir Putin să facă anunţuri spectaculoase. Este deja important că ei au stat de vorbă într-un moment cînd între ruşi şi occidentali pare că s-a deschis o prăpastie.
Editorialistul francez Bernard Guetta consideră că Putin este în prezent interesant de o reluare a dialogului cu europenii, după ce s-a spulberat definitiv scenariul unei apropieri de Donald Trump. Preşedintele american se află practic sub focul criticilor dar şi al unei anchete interne legată de posibilele relaţii ale anturajului său cu Putin, şi chiar dacă ar vrea nu ar putea schiţa în prezent o apropiere de Moscova.
Emmanuel Macron, în schimb, doreşte să lanseze iniţiative pentru a debloca un fel de paralizie instalată în Europa, dar şi în privinţa relaţiilor cu ruşii. Iar Vladimir Putin, care se simte izolat pe plan internaţional, are şi el nevoie de noi parteneri de dialog. Cu atît mai mult cu cît ruşii par să se fi împotmolit atît în Siria cît şi în estul Ucrainei.
Să mai adăugăm la acest tablou şi faptul că europenii se simt abandonaţi de Statele Unite. Berlinul consideră în orice caz că summit-ul de la Taormina a fost o "catastrofă" iar Angela Merkel doreşte să întărească Europa întrucît nu poate conta pe Donald Trump. In această perspectivă tînărul preşdinte francez poate defrişa nişte căi, iar întîlnirea sa cu Putin este un eveniment european.