Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris şi Berlin, iniţiative pentru ca Europa să-şi asume singură destinul

macron-merkel-berlin.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Două iniţiative, una germană şi una franceză, care merg de fapt în aceeaşi direcţie, ar putea relansa construcţia şi solidaritatea europeană. Berlinul consideră că europenii nu mai au nimic de aşteptat de la America lui Donald Trump, iar preşedintele Emmanuel Macron îl primeşte cu toate onorurile pe Vladimir Putin la Versailles.

Aceste două evenimente ar putea avea un caracter fondator pentru trezirea din somnambulism a europenilor. Doamna Angela Merkel a dat tonul imediat după reuniunea G7 de la Taormina. Citez: "Bineînţeles, noi trebuie să rămînem prieteni cu Statele Unite şi cu Marea Britanie, ca buni vecini, iar acolo unde este posibil şi cu Rusia. Dar trebuie să ne devină clar un lucru: de acum înainte noi înşine, în calitate de europeni, trebuie să luptăm pentru viitorul nostru şi pentru destinul nostru".

Preşedintele Emmanuel Macron împărtăşeşte aceeaşi analiză, şi nu întîmplător a decis să testeze dacă este posibilă o platformă de înţelegere cu Vladimir Putin, de fapt cu vecinul imediat cel mai puternic şi dificil al al Uniunii Europene.

Viziunea lui Donald Trump în materie de politică internaţională i-a stupefiat de fapt pe europeni. De exemplu, convingerea cu care Donald Trump a anunţat că Iranul alimentează terorismul internaţional, dar şi vigoarea cu care a declarat că America va înarma Arabia saudită.

Un grup de reflecţie francez, din care fac parte şi mulţi diplomaţi, reacţioneză în cotidianul Le Monde afirmînd clar că Iranul nu are nimic de-a face cu terorismul jihadist care loveşte Occidentul din 2001 încoace. Ceea ce pretinde Donald Trump este "pură dezinformare, într-un context cînd în Iran au avut loc profunde schimbări", mai putem citi în Le Monde. Această reacţie critică din presa franceză la adresa unui viziuni exprimată de Casa Albă merge şi ea în direcţia evocată mai sus.

Altfel spus, europenii nu mai au nimic de aşteptat nici de la America lui Donald Trump şi nici de la analizele sale. Cu această nuanţă, însă: America nu înseamnă numai aroganţa şi îngustimea de analiză a preşedintelui ei.