Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un "stil Macron" se prefigurează, în aşteptarea unei "doctrine Macron"

2017-05-29t153113z_586787780_rc1d72a42600_rtrmadp_3_france-russia_0.jpg

Conferinta de presa la Versailles, 29 mai 2017, Vladimir Putin si Emmanuel Macron
Conferinta de presa la Versailles, 29 mai 2017, Vladimir Putin si Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

În Europa începe să-şi impună stilul un nou lider, este vorba de preşedintele francez, Emmanuel Macron. Chiar dacă nu se poate vorbi încă de o "doctrină Macron", primii paşi pe teren diplomatic ai tînărului şef de stat sunt salutaţi de presa franceză şi internaţională. Dialogul pe care l-a avut la Versailles luni, 29 mai, cu Vladimir Putin confirmă faptul că Emmanuel Macron doreşte să deschidă o nouă pagină a diplomaţiei franceze.

Stilul Macron care se profilează la orizont ar fi cam acesta: respect total faţă de interlocutorii săi, dar şi francheţe totală în abordarea subiectelor. Emmanuel Macron nu s-a arătat absolut de loc complexat pînă acum nici în faţa lui Donald Trump şi nici în faţa lui Vladimir Putin. Faptul că este încă novice în hăţişul diplomaţiei nu l-a timorat cu nimic, iar în materie de apărare a valorilor asumate ca preşedinte al Franţei nu a făcut pînă acum nici o concesie.

Cotidianul de dreapta Le Figaro laudă tonul "ferm şi direct" adoptat de Emmanuel Macron, precum şi maniera sa de a dialoga fără "naivitate şi fără slăbiciune". Săptămîna trecută, în Europa, mediile de informare au scrutat cu mare atenţie fiecare pas făcut de Donald Trump şi de Emmanuel Macron, ambii în situaţia de a primi "botezul focului" în materie de diplomaţie în contextul unor reuniuni internaţionale. Despre Emmanuel Macron s-a spus deja că a ajuns la Palatul Elysée beneficiind de o conjuctură politică favorabilă în Franţa.

Faptul că preşedintele american se arată cam lipsit de manière şi brutal, şi că declaraţiile sale intrigă şi scandalizează, reprezintă însă o altă "conjunctură" internaţională favorabilă pentru Emmanuel Macron. Prin comparaţie cu imprevizibilul Donald Trump, şeful statului francez apare ca un lider pragmatic, eficient, care ştie să-şi păstreze sîngele rece. El mai este pro-european convins, respectuos faţă de valorile democraţiei, deschis dialogului şi decis să-i redea Franţei statutul de putere respectată. Cum scrie Le Figaro, Emmanuel Macron are în faţa sa un vast cîmp de manevră: Europa.

O Europă care descoperă acum că trebuie să se bazeze pe propriile ei forţe pentru a nu fi strivită între marile puteri conduse de naţionalişti, constată editorialistul cotidianului de după-amaiză Le Monde. Rusia, China, Statele Unite, sunt departe de a fi astăzi prietenii Europei.

În plus, Europa mai trebuie să fie atentă să nu se scufunde sub unda de şoc a mai multor crize cum ar fi războiul din Siria, cel din Ucraina, fenomentul terorismului şi imigraţia. Pe acest teren este aşteptat acum Emmanul Macron, în duo cu Angela Merkel de fapt, pentru că de la Berlin a venit la sfîrşitul săptămînii trecute acest diagnostic clar: vremea cînd Europa se putea baza pe aliaţi şi prieteni, cum ar fi cel american, s-a încheiat.

Revenind la discuţiile dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, putem spune că ele au deschis mai multe porţi. Franţa şi Rusia au decis să conlucreze mai strîns în lupta împotriva terorismului prin crearea unui grup de lucru comun. Cei doi şefi de stat sunt de acord că trebuie să se vadă repede cu Angela Merkel şi cu Petro Poroşenko pentru a discuta despre Ucraina.

Emmanuel Macron i-a spus lui Putin în mod clar că nu doreşte prăbuşirea statului sirian, şi că puterea de la Damasc trebuie integrată într-un dialog de pace. Ceea ce Moscova apreciază cu siguranţă, dat fiind că timp de cinci ani poziţia franceză a fost diferită, fostul preşedinte François Hollande şi ministrul său de externe Laurent Fabius au cerut mereu plecarea de la putere a lui Bachar al-Assad. In privinţa homosexualilor persecutaţi în Cecenia, Vladimir Putin a promis că va face un gest… Iată tot atîtea deschideri, mai rămîne ca acum faptele să confirme bunele intenţii.

In orice caz, cum scrie cotidianul de mare tiraj Ouest-France, Vladimir Putin este avertizat că Franţa nu are de gînd să joace roluri secundare, şi că o nouă dinamică franco-germană este “în marş”. Poate că Vladimir Putin a mai înţeles şi altceva, şi anume că nu este în interesul său să mizeze pe naţionaliştii, populiştii şi extremiştii europeni. Aşa cum sancţiunile decretate de occidentali împotriva Rusiei nu au avut nici un efect, nici tentativele ruşilor de a influenţa politica europeană prin sprijinirea extremelor nu are nici un efect.

Mult mai bine ar fi ca ruşii şi europenii să intre într-o reală logică de dezgheţ, pornind chiar de la constatarea lui Putin, că interesele lor comune sunt mai importante decît fricţiunile actuale.