Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel - Donald Trump: “rien ne va plus”

58d810cdc46188746c8b4694-1728x800_c.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Cancelarul german doamna Angela Merkel a făcut, după reuniunea G7 de la Taormina, cîteva declaraţii extrem de critice faţă de preşedintele american Donald Trump. Berlinul nu se rezumă însă doar la acest aspect verbal, Germania încercă să-şi găsească noi aliaţi în faţa neliniştilor suscitate de Donald Trump în materie de climat şi comerţ.

Între Berlin şi Washington dialogul are loc pe un ton ridicat, de fapt fără precedent în istoria recentă, arată comentatorii agenţiei Frace Presse. Angela Merkel a declarat clar că Europa nu mai are nimic de aşteptat de la America, şi că trebuie să devină un "actor important pe plan internaţional". Donald Trump, prin metoda Twitter, ameninţă că nu va mai permite Germaniei să profite de comerţul cu Statele Unite ca pînă acum, şi să-şi menţină o contribuţie redusă la bugetul Alianţei Atlantice".

Tehnic vorbind, este adevărat că deficitul comercial al americanilor este mare în raport cu germanii, dar nu s-au dorit întotdeauna Statele Unite ale Americii campionii comerţului liber? Marţi 30 mai doamna Angela Merkel l-a primit la Berlin pe primul ministru indian Narendra Modi, mai multe acorduri comerciale fiind în curs de semnare între cele două ţări. In paranteză fie spus, 1600 de intreprinderi germane sunt implantate în India unde angajează 400 000 de persoane.

Joi şi vineri, la Bruxelles, responsabilii Uniunii Europene îl primesc pe primul ministru chinez, Li Keqiang. Un summit, scrie Agenţia France Presse, important pentru doamna Angela Merkel care pare să fi luat iniţiativa forjării unui fel de alianţă anti-Trump. Oricum reuniunea G7 de la Taormina a fost una în care Donald Trump a dat impresia că li se opune celorlalţi şase. Angela Merkel, cu energia ei şi atuurile economice ale Germaniei, vrea poate să-l avertizeze pe liderul de la Casa Albă că Europa, China şi India, eventual şi Rusia, ar putea într-o zi să funcţioneze ca nişte aliaţi anti-Trump, cu interese comune puternice.

O primă urgenţă pentru Berlin, dar şi pentru europeni, este aceea de a convinge China să sprijine în continuare acordul privind climatul, din care Donald Trump ameninţă că va ieşi.