
Special Paris
Putin către occidentali: "Încetaţi să mai inventaţi pericole imaginare provenind din Rusia"
20170529-macron-poutine-confpresse-m.jpg

"În privinţa Rusiei, voi vă speriaţi pe voi înşivă". Această frază adresată de Vladimir Putin occidentalilor a fost extrasă din contextul interviului şi pusă pe post de titlu de către redactorii cotidianului Le Figaro. Ziarul de dreapta o consideră emblematică, şi mai precizează că şeful statului rus a acordat acest interviu "în exclusivitate". Menţionez că dintre toate marile cotidiene franceze, Le Figaro a publicat în ultimii ani cele mai multe articole favorabile reluării dialogului cu Rusia, sau chiar relativ favorabile lui Putin.
Acesta precizează chiar de la început în interviul său că relaţiile Rusiei cu Franţa nu au început în 1717, cînd a venit Petru cel Mare în vizită la Versailles, ci datează încă din secolul al XI-lea, cînd o prinţesă rusă a venit la Paris pentru a deveni soţia lui Henric întîiul.
Deşi Vladimir Putin nu are o imagine de mare reformator, el pronunţă cuvinte elogioase la adresa lui Petru cel Mare, fiind ţarul care a introdus în Rusia tot ce era mai "inovant" în lume la acea epocă. În paranteză fie spus, n-ar fi rău ca Vladimir Putin să ţină cont de faptul că astăzi, tot ce este mai inovant în materie de democraţie şi valori umaniste se află în spaţiul Uniunii Europene, de unde ar merita să se inspire.
Fără să-l laude excesiv pe omologul să francez, Vladimir Putin declară următoarele: "Noul preşedinte al Republicii franceze are propria sa viziune a lucrurilor în domeniul internaţional. Pe ansamblu, este o viziune foarte pragmatică. Și este clar că noi avem puncte de convergenţă, care ne permit să lucrăm împreună”.
În legătură cu criza din Ucraina, Vladimir Putin nu cedează nici măcar cu un pas. Din punctul său de vedere actualul conflict este rezultatul răsturnării de la putere, neconstituţionale, a fostului regim. În prezent, pentru liderul de la Kremlin, noua putere de la Kiev ar trebui să pună în aplicare unele angajamente pe care şi le-a luat, cum ar fi aceea de a recunoaşte noul statut al teritoriilor secesioniste şi de a ridica embargoul economic impus acestora.
În privinţa Siriei preşedintele rus nu spune nimic nou şi se ascunde de fapt în spatele unor fraze de genul "poporul sirian trebuie să decidă viitorul Siriei şi dacă el se va construi cu sau fără Bachar al-Assad".
Întrebat ce aşteaptă de la Donald Trump, preşedinte rus spune fără ocolişuri “nimic bun”. El mai nuanţează puţin cînd afirmă că în Statele Unite există persoane care joacă pe cartea “anti-rusă evocînd o ameninţare rusă imaginară”.
Legat de raporturile Rusiei cu Alianţa Atlantică, Vladimir Putin denunţă “politica mioapă” a europenilor şi a americanilor. El reaminteşe că la ora destrămării Uniunii Sovietice occidentalii au promis că NATO nu va avansa spre Est, ceea ce nu s-a întîmplat însă, mai precizează cu regret preşedintele Putin. El mai spune, citez: “Noi căutăm toţi securitatea, calmul, cooperarea. Încetaţi să mai inventaţi ameninţări imaginare provenind din Rusia!” În continuare el încearcă să aducă argumente legate de adevărata ameninţare astăzi, care este, în optica sa, cea islamistă. El lansează şi un apel pentru o mai strînsă cooperare cu europenii în această luptă comună, împotriva terorismului şi a islamului radical jihadist.
În finalul interviului său Putin mai evocă alegerile prezidenţiale şi legislative din Rusia de anul viitor şi dă asigurări că ele “se vor derula în cele mai bune condiţii”. La întrebarea dacă va candida din nou pentru postul de preşedinte, Putin răspunde, în cel mai occidental stil cu putinţă, “este prea devreme ca să vorbim despre acest lucru”. Mai, mai să credem că începe o perioadă de suspans politic în Rusia.