Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Luna lui Molière la Versailles

Luna iunie, nu numai în Franţa ci şi în toată Europa, începe să anunţe treptat perioada estivală şi este marcată de programarea a numeroase festivaluri. În România, la Sibiu, de exemplu, va ave aloc între 9 şi 18 iunie cea de-a 24-a ediţie a unui festival al tuturor artelor, cu un accent pe teatru, fiind una dintre manifestările culturale cele mai importante din Europa. In Franţa luna iunie este una didicată lui Molière, în cadrul unui mare festival găzduit la Versailles.

Între întîi şi 30 iunie Molière este onorat la Versailles în cadrul unui festival ajuns la a 22-a ediţie. In jur de 40 de companii de teatru participă la această manifestare. Opt dintre ele s-au aflat în rezidenţă de creaţie permanentă, anul acesta, în oraşul regilor pentru a pregăti cîteva dintre faimoasele piese ale marelui dramaturg. Sunt programate în total 350 de reprezentaţii în aceste 30 de zile de festival, în 60 de locaţii, în toate cartierele oraşului. Sunt aşteptaţi în această perioadă în jur de o sută de mii de spectatori.

Unele din aceste spectacole (de toate genurile - teatru, circ, dans) pot fi văzute chiar în cadrul monumental al Castelului de la Versailles, în interior sau în grădinile sale. Ceea ce permite o altă manieră de a vizita acest loc încărcat de simboluri şi de istorie. Turiştii în special pot descoperi în felul acesta şi frumuseţea oraşului Versailles, pentru că uneori, concentraţi pe vizita castelului, ei acordă mai puţină importanţă oraşului care are un farmec cu totul deosebit.

Două treimi din aceste spectacole sunt gratuite, ceea ce justifică demersul organizatorilor care şi-au ales ca deviză "teatru pentru toţi". Festivalul Molière de la Versailles este considerat ca o anticameră a celui de la Avignon, care are loc în iulie. De altfel unele spectacole se deplasează de la Versailles la Avignon.

Diverse conferinţe, expoziţii şi colocvii mai punctează această lună a lui Molière la Versailles, inclusiv plimbări costumate prin oraş la iniţiativa Oficiului de turism. Oraşul Versailles s-a născut tot sub semnul regelui Soare, în 1671, şi toată geometria sa, cu trei mari bulevarde principale, este orientată spre palat. La numai 30 de minute cu trenul regional de la Paris, oraşul Versailles este o destinaţie ideală în această lună iunie nu numai pentru amatorii de istorie şi de grandoare franceză, ci şi de teatru.