Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război rece în Golful persic! Qatarul pus sub presiune din cauza relaţiilor sale cu Iranul

doha.jpg

Doha, capitala Qatar, 5 iunie 2017
Doha, capitala Qatar, 5 iunie 2017
Sursa imaginii: 
reuters

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au rupt luni relaţiile lor diplomatice cu Qatarul şi au decis să-şi închidă spaţiul aerian, fontierele terestre şi cele maritime cu mica dar bogata monarhie de la Golgul Persic. Qatarul este acuzat că "sprijină teroriştii din al-Qaida, Daech şi pe cei susţinuţi de Iran". Cum a reacţionat Teheranul şi ce consecinţe poate avea acest seism diplomatic?

Reacţia Iranului a fost imediată. Teheranul e de părere că "diferendele între ţările din regiune nu se pot rezolva decât prin mijloace politice şi paşnice şi printr-un dialog franc între diferitele părţi". Trebuie spus că Iranul şiit şi Qatarul sunit întreţin relaţii strânse de mai multe decenii, lucru care nu le convine nici saudiţiilor şi nici lui Donald Trump. Doha şi Teheran se înţeleg bine din două motive principale: pe de o parte, au un enorm rezervor de gaz, cel mai mare din lume, în comun. Ambele capitale vor apoi să scape de dominaţia regională a saudiţilor, impusă încă din anii 80 de americani. Rivalitatea născută atunci între Riyad şi Teheran s-a transformat treptat într-un război rece. Primăverile arabe de la începutul acestui deceniu nu au făcut decât să adâncească şi mai mult prăpastia dintre Iran şi Arabia saudită.

În fine, analişti citaţi de colegii noştri de la redacţia în limba franceză afirmă că actuala criză e şi rezultatul recentei vizite efectuate în regatul saudit de Donald Trump. Preşedintele american le-a cerut saudiţilor să devină lideri regionali în combaterea terorismului şi să izoleze Iranul. În opinia liderului de la Washington, nu Arabia saudită ci Iranul este aliatul organizaţiei stat islamic. Ori pentru mulţi analişti acest lucru este un non-sens. Teroriştii salafişti sau jihadiştii sunt suniţi, apropiaţi wahabismului promovat de Riyad, şi deci profund anti-şiiţi.

Qatarului i se aduc însă şi alte reproşuri: acela de a finanţa Frăţia musulmană din Egipt. Influenţa tot mai mare a canalului de televiziune Al Jazeera este şi ea sursă de tensiuni. Dealtfel luni postul a fost obligat să-şi închidă birourile din Arabia Saudită pe motiv că este prea critic faţă de guvernul de la Riyad.

Pentru moment, observatorii nu ştiu cum va ieşi Qatarul din acest impas, ce compromis va găsi cu unii şi cu alţii. Micuţul emirat are însă azi de ales între a se afişa mai departe solidar cu Teheranul și a intra în rând cu celelalte petromonarhii pentru a le face pe plac americanilor.

 
Război rece în Golful persic! Qatarul pus sub presiune din cauza relaţiilor sale cu Iranul