Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: “Turcia, un partener tot mai dificil pentru europeni”

Relaţiile dintre Germania şi Turcia trec printr-o nouă fază de răcire după ce Ankara le-a interzis unor parlamentari germani să-i viziteze pe soldaţii germani bazaţi la Incirlik, în sudul Turciei. Germania doreşte acum să-şi transfere cei 280 de soldaţi în Iordania.

Relaţiile Ankarei cu Uniunea Europeană s-au degradat în mod constant de pe data de 15 iulie anul trecut, cînd a avut loc tentativa de lovitură de stat din Turcia. De atunci şi pînă la această oră regimul de la Ankara a ordonat arestarea a 50 000 de persoane în timp ce altele o sută de mii au fost concediate sau suspendate din funcţie. Unii dintre turcii bănuiţi de Ankara că ar fi fost implicaţi în lovitura de stat au fugit însă în străinătate, în special în Germania, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan cere insistent extrădarea lor. Berlinul a răspuns însă de fiecare dată printr-un refuz explicînd că Germania este un stat de drept şi că, în consecinţă, vinovăţia respectivilor refugiaţi trebuie dovedită în faţa unui tribunal.

Tensiunile dintre Berlin şi Ankara s-au amplificat şi în cursul acestei primăveri, cînd mai multe oraşe germane au interzis organizarea unor mitinguri pro-Erdogan, în contextul referendumului dorit de acesta pentru a-şi atribui noi puteri. Un alt subiect de litigiu între cele două ţări este încarcerarea, în Turcia, a unui jurnalist binaţional, turco-german, acuzat de “spionaj” şi “activităţi teroriste”.

Ultimul episod, legate de paralementarii germani cărora li s-a interzis să-i viziteze pe soldaţii germani bazaţi în Turcia pare să fie însă picătura care a vărsat paharul, în ciuda faptului că ambele ţări fac parte din Alianţa Atlantică, deci au statut de aliaţi.

Cotidianul le Monde arată într-un editorial că Turcia a intrat într-un fel de paranoia şi devine tot mai dificilă pentru aliaţii săi europeni. Presa pro-guvernamentală turcă întreţine, pe de altă parte, un sentiment de ură faţă de europeni, acuzaţi că i-ar înarma pe militanţii kurzi. Islamiştii, moderaţi sau nu, din jurul lui Recep Tayyip Erdogan văd în Europa un continent “muribund” şi cer în consecinţă Ankarei să se orienteze din punct de vedere politic, diplomatic şi economic spre Asia. In ce-i priveşte pe liderii europeni, ei sunt trataţi de “islamofobi” şi de “ipocriţi”.

Să fie vorba de un moment dificil sau de tensiuni care au ajuns la un punct de unde nu mai este cale de întoarcere, se întreabă Le Monde?