Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pelerinaj teatral internaţional la Sibiu

fits-2017-slide-visual-01.jpg

Image source: 
credit foto: sibfest.ro

La Sibiu se desfăşoară, între 9 şi 18 iunie, cea de-a 24 ediţie a Festivalului internaţional de teatru, devenit treptat un forum al tuturor artelor şi un veritabil pelerinaj artistic internaţional în România. Zeci şi zeci de spectacole sunt programate în această perioadă (teatru, dans, operă, circ, concerte) atît în oraş cît şi în diverse locaţii din regiunea sibiană.

Oraşul Sibiu, care a fost capitală culturală europeană în 2007, devine pentru zece zile o veritabilă capitală a artelor şi o imensă scenă în aer liber. O mare parte dintre evenimente sunt de fapt spectacole de stradă, desfăşurate în Piaţa Mică, în Piaţa Mare şi pe pietonala Bălcescu, reunind uneori mii de spectatori în acelaşi timp. Oraşul Sibiu este de altfel un fenomen socio-cultural pentru că în ultimile două decenii festivalul iniţiat de actorul Constantin Chiriac a reuşit să-şi forjeze un public avizat şi să suscite un fel de apetit cultural marcat de o anumită exigenţă.

Constantin Chiriac şi echipa sa propun în fiecare an spectacole de o mare diversitate dar şi de o mare calitate, realizate de artişti avînd un renume incontestabil în Europa. Printre celebrităţile prezente anul acesta la Sibiu se numără americanul Robert Wilson, italianul Pippo Delbono, lituanianul Rimas Tuminas care este creatorul Teatrului Vahtangov din Moscova… Neobositul critic de teatru George Banu animă mai multe întîlniri cu personalităţi ale creaţiei scenice contemporane.

Franţa este prezentă, ca în fiecare an de altfel, la Sibiu, cu mai multe companii specializate în teatrul de stradă, precum şi cu faimoasa trupă de la Théâtre de la Huchette de la Paris. În contextul în care anul acesta se împlinesc 60 de ani de cînd piesa lui Eugen Ionescu "Cîntăreaţa cheală" se joacă fără întrerupere la teatrul Huchette de la Paris, turneul acestui spectacol la Sibiu are semnificaţia unui omagiu adus publicului din ţara de origine a marelui dramaturg.

Nu lipsesc anul acesta la Sibiu nici spectacolele devenite culte ale lui Silviu Purcărete, "Faust" după Goethe şi "Metamorfozele" după Ovidiu, care se joacă în spaţii neconvenţionale. De altfel oraşul Sibiu a reuşit o spectaculoasă convertire a unor spaţii industriale în săli de spectacol.   

Artişti din peste 40 de ţări sunt prezenţi la această nouă ediţie a festivalului de la Sibiu care este şi un forum de discuţii, iar prin Bursa de spectacole iniţiată în urmă cu 15 ani festivalul se doreşte şi un loc de promovare internaţională a creaţiei artistice.

Mai multe expoziţii, dintre care una dedicată afişului polonez, precum şi concerte de orgă programate în cîteva biserici evanghelice din jurul Sibiului mai figurează în program. Practic, de la ora 9 dimineaţa pînă la miezul nopţii publicul prezent la festival are ce vedea la Sibiu şi poate alerga de la un eveniment la altul. Un tîrg de carte deschis week-end-ul acesta în Piaţa Mică a oraşului completează un peisaj cultural de o mare densitate, Sibiul fiind un exemplu de oraş care a ştiut să conjuge vocaţia culturală cu vectorul economic şi să demonstreze că acolo unde se investeşte în cultură se investeşte şi în prosperitate.    

Site de consultat: http://www.sibfest.ro/

1076