Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Simona Halep pierde finala de la Roland-Garros. Regină pe zgura pariziană este Jelena Ostapenko, 20 de ani

ostapenko_1.jpg

Jelena Ostapenko, letona de 20 de ani, noua câstigàtoare a turneului de la Roland-Garros 2017
Jelena Ostapenko, letona de 20 de ani, noua câstigàtoare a turneului de la Roland-Garros 2017
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Pe zgura arenei de la Roland-Garros s-a desfăşurat finala feminină a Internaţionalelor de tenis ale Franţei. Faţă în faţă, românca Simona Halep, numărul 4 mondial şi letona Jelena Ostapenko, numărul 47 WTA. Logica nu şi-a spus cuvântul iar pronosticurile au fost contrazise. După nici două ore de meci, tânăra letonă de doar 20 de ani s-a impus 4-6/6-4/6-3.

Meciul a început nu foarte bine pentru romancă. După ce Simona Halep şi-a pierdut din start serviciul, letona a imitat-o. Un break-debreak în cele din urmă inofensiv întrucât meciul s-a înclinat tot mai mult în favoarea româncei. După 37 de minute, Halep a avut câştig de cauză şi a cucerit primul set cu 6-4.

Setul doi a fost mai disputat. După ce a condus cu 3-0, Halep a fost surprinsă de forţa şi prospeţimea letonei. Ostapenko o prinde din urmă pe româncă, face 3-3 şi preia conducerea 4-3. Setul se termină cu 6-4 pentru letonă sub aplauzele multora din tribune, aparente cuceriţi de tinereţea şi combativitatea numărului 47 mondial.

Setul al treilea, decisivul, începe bine pentru Simona Halep. Românca îşi câştigă serviciul, la fel şi letona în ghemul următor. După ce egalează la 3, Jelena Ostapenko îşi măreşte ritmul şi o domină pe Halep. După nici două ore de meci şi un al treilea set câştigat cu 6-3, letona de doar 20 de ani devine regină la Roland-Garros

Comentatorii sunt unanimi în a spune că această finală feminină 2017 de la Roland Garros a fost superbă, cu un tenis de mare calitate şi un nivel similar al celor două jucătoare. Două jucătoare cu stiluri însă foarte diferite, lucru care a fost foarte apreciat atât de spectatori cât şi de comentatori.

Finala de la Roland-Garros s-a disputat pe centralul arenei pariziene, stadionul Philippe Chatrier, cu o capacitate de 15.000 de locuri, ocupate practic în întregime.

Câştigătoarea (sau câştigătorul – sumele sunt aceleaşi) primeşte aici un cec de 2,1 milioane de euro, finalista(ul) « doar » jumătate din această sumă.