Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rafael Nadal câştigă a 10-a oară turneul de la Roland-Garros şi intră în istorie

raf_cupa.jpg

Rafael Nadal cu Cupa muschetarilor, trofeul de la Roland-Garros pe care-l câstigà în 2017 pentru a 10-a oarà
Rafael Nadal cu Cupa muschetarilor, trofeul de la Roland-Garros pe care-l câstigà în 2017 pentru a 10-a oarà
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Spaniolul Rafael Nadal a intrat în istorie cucerind pentru a 10-a oară turneul de tenis de la Roland-Garros. Trei ani după ce a ridicat pentru ultima dată în sus Cupa muşchetarilor – numele trofeului de pe zgura pariziană – ibericul s-a impus duminică în faţa elveţianului Stan Wawrinka în trei seturi : 6-2/6-2/6-1.

Rafael Nadal şi-a reuşit « Decima », performanţa de a câştiga de zece ori acelaşi turneu de Mare Slam. « Rafa » este la ora actuală singurul tenisman din lume care se poate lăuda cu aşa ceva.

Emoţionat, aproape cu lacrimi în ochi la sfârşitul finalei cu Stan Wawrinka, în momentul interviului de pe teren, ibericul a recunoscut că « decima » este pentru el ceva foarte special. « Roland-Garros este cel mai important turneu pentru mine » a mai spus cel care este considerat cel mai bun jucător pe zgură din istoria tenisului.

In fapt, Rafael Nadal, azi în vârstă de 31 de ani, domină turneul parizian din 2005 încoace, de pe vremea când nu avea decât 19 ani. De pe atunci loviturile sale puternice cuceriseră publicul de la Roland-Garros. In 13 ediţii, Rafa nu a ratat decât de 3 ori Parisul : în 2009 l-a învins colosul Robin Soderling, în 2015 l-a bătut Novak Djokovic iar anul trecut a abandonat în turul trei din cauza unei răni la mână.

De notat că în această ediţie 2017, Rafael Nadal, devenit numărul doi mondial după victoria de la Paris, nu a pierdut niciun set în cele două săptămâni cât durează Internaţionalele de tenis ale Franţei.

De partea sa, Stan Wawrinka zis « Stan the Man » a intrat în istorie devenind cel mai vârstnic finalist – 32 de ani – din 1973 încoace. Elveţianul, care disputa pe zgura de la Roland-Garros a 4 sa finală de Mare Slam, a pierdut doar una, cea de acum de la Paris...