Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legislativele franceze: Victorie pentru partidul lui Emmanuel Macron în primul tur al alegerilor legislative din Franţa (ştire în actualizare)

legisaltive.jpg

Francezii îsi aleg noii deputati pe 11 si 18 iunie 2017
Francezii îsi aleg noii deputati pe 11 si 18 iunie 2017
Sursa imaginii: 
RFI

47 de milioane de francezii erau chemaţi duminică 11 iunie să voteze în cadrul primului tur al legislativelor. Aproape 8 mii de candidaţi se prezentau pentru a ocupa unul din cele 577 de mandate de deputat. Partidul preşedintelui Emmanuel Macron, La République en Marche e dat mare câştigător în timp ce partidele tradiţionale – conservator, socialist, comunist sau de extremă dreaptă – ar urma să iasă foarte fragilizate după acest nou test electoral.

ACTUALIZARE 5: .

La Republique en Marche a primit 32,3 la sută din voturi pe fondul unui absenteism record la urne. Partidul lui Macron a devansat lejer atât dreapta cât şi extrema dreaptă. La Republique en Marche, miscarea lui Emmanuel Macron poate să spere la aproximativ 400 de locuri de deputaţi. Pentru o majoritate absolută are nevoie de 289 de fotolii dintr-un total de 577. O majoritate absolută care reformeză complet Adunarea Naţională.

Emmanuel Macron se îndreaptă spre o majoritate absolută în Adunarea Naţională. Lucru ce i-ar permite să îşi pună în aplicare reformele fără a fi nevoit să facă alianţe, sinonime cu un compromis şi cu un risc de instabilitate politică.

După acest prim tur al alegerilor, primele estimări indică  faptul că La republique en Marche şi aliatul său, MoDem  ar putea obţine aproximativ 400 de fotolii, adică mult peste acea majoritate absolută de 289 de locuri, din cele 577 existente. Partidul Republican şi aliaţii lor vor fi prima forţă a opoziţiei, cu aproximativ 100 de deputaţi, înaintea socialiştilor şi aliaţilor lor. Mult la urmă se regăseşte Frontul Naţional.

Din 1981, toţi preşedinţii au obţinut o majoritate  în alegerile legislative care au urmat alegerilor prezidenţiale.

Dacă acest lucru va fi confirmat după cel de-al doilea tur, Emmanuel Macron şi premierul său Edouard Philippe vor putea, aşa cum doresc să înceapă reformele.

Proiectul de lege privind reforma muncii ar trebui să fie prezentat Consiliului de Miniştri pe data de 28 iunie iar în Parlament în vară. Alte proiecte ce vor fi dezbătute : cel asupra terorismului şi securităţii, un proiect foarte criticat de principalele sindicate ale magistraţilor. Se pare că Emmanuel Macron îşi păstrează membrii Guvernului, şase dintre ei s-au aflat pe listele acestor legislative. Ajung în al doilea tur, cei care au obţinut un minim de 12,5% din voturile celor înscrişi.

Sesiunea inaugurală va avea loc pe 27 iunie.

Actualizare 4 :

Premierul Edouard Philippe a estimat într-o declaraţie publică faptul că « în ciuda absenteismului, mesajul francezilor este fără ambiguitate. Ei sprijină proiectul prezidenţial. Duminica viitoare, Adunarea naţională va încarna noua faţă a Republicii noastre, Republica franceză » a mai spus locatarul de la Palatul Matignon.

Actualizare 3 :

Partidul comunist constată într-un comunicat că « diviziunile forţelor de stânga se plătesc foarte scump »

Jean-Luc Mélenchon, liderul Franţei nesupuse (La France insoumise), salută faptul că « zeci de candidaţi de-ai mişcării vor fi prezenţi la turul doi. Tinând cont de uriaşul absenteism, nu există o majoritate de francezi gata să accepte distrugerea codului muncii. » (aluzie la principala măsură de urgenţă preconizată de preşedintele Macron)

Actualizare 2 :

Iată şi primele declaraţii :

François Baroin (Republicanii - LR) : « La turul doi de duminica viitoare trebuie o mobilizare maximă pentru a evita ca puterile să fie concentrate în mâinile unui singur partid.»

Frontul naţional (extrema dreaptă) recunoaşte « o decepţie » şi dă vina p emodul de scrutin pentru a explica « rata de absenteism catastrofală ». Marine Le Pen, lidera mişcării, le cere alegătorilor să meargă masiv la vot pe 18 iunie « pentru a contra proiectele preşedintelui Emmanuel Macron. »

Primul secretar al Partidului socialist, Jean-Christophe Cambadélis, notează că acest prim tur al legislativelor « marchează un recul fără precedent al stângii şi în particular al PSului. Totul arată că La République en Marche are déjà majoritatea absolută » a mai spus responsabilul socialist.

Actualizare 1 :

Tinând cont de estimările date mai jos şi de felul în care se vor distribui voturile la turul doi, iată cum s-ar împărţi cele 577 de mandate de deputat (majoritatea absolută este de 289)

La République en Marche/MoDem – între 390 şi 430 de mandate

Republicanii (conservatorii din LR)/UDI – între 85 şi 125 de mandate

Socialiştii şi aliaţii lor – între 20 şi 35 de mandate

Franţa nesupusă (stânga radicală) – între 11 şi 21 de mandate

Frontul naţional – între 3 şi 10 mandate

Rata absenteismului, 51,2% din primele estimări, reprezintă un record în ultimii 50 de ani, mai exact de când există a 5-a Republică franceză.

Participarea joacă un rol esenţial la acest scrutin de tip majoritar în două tururi. Doar candidaţii care obţin cel puţin 12,5% din voturile celor înscrişi pe liste se pot califica în turul doi de săptămâna viitoare. Cu cât absenteismul este mai mare, cu atât pragul de calificare în turul doi e mai sus.

Primele estimări la ieşirea de la urne arată că :

La République en Marche (LREM), partidul preşedintelui Macron, aliat cu centrişti din Modem, ar obţine în jur de 32,2%.

Pe locul doi, mult în urmă, cu 21,5% ajung conservatorii din LR şi aliaţii lor.

Frontul naţional, partidul de extremă dreaptă condus e Marine Le Pen, ar obţine 14%.

Stânga radicală a lui Jean-Luc Mélenchon reunită în mişcarea Franţa nesupusă, e creditată cu 11%.

Cum era previzibil Partidul socialist se prăbuşeşte complet şi nu atrage decât circa 10,2% din voturi.

In fine, comuniştii şi ecologiştii obţin fiecare în jur de 3%.

E vorba deci de estimări naţionale şi nu de rezultate, difuzate de Institutul Ipsos/Sopra Steria.