Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Începe bătaia de cap pentru distribuirea viitoarelor posturi cheie

benoit_hamon_stanga_candidat_socialist_si_situat_al_5-lea_la_prezidentiale_a_fost_invins_in_primul_tur_al_legislativelor_pe_11_iunie_2017._jean-luc_melenchon_dreapta_s-a_calificat_pentru_al_doilea_tur_al_legislativ.jpg

Benoit Hamon(stanga) candidat socialist si situat al 5-lea la prezidentiale a fost invins in primul tur al legislativelor, pe 11 iunie 2017. Jean-Luc Mélenchon (dreapta) s-a calificat pentru al doilea tur al legislativelor
Benoit Hamon(stanga) candidat socialist si situat al 5-lea la prezidentiale a fost invins in primul tur al legislativelor, pe 11 iunie 2017. Jean-Luc Mélenchon (dreapta) s-a calificat pentru al doilea tur al legislativelor
Image source: 
AFP/Joël Saget

Noii deputaţi vin din rândurile societăţii civile şi nu au o experienţă parlamentară. Nu va fi deloc uşoară aşadar distribuirea posturilor cheie din Adunarea Naţională. Potrivit rezultatelor definitive, al primului tur, alianţa La République en marche plus MoDem obţine 32,32% dintre voturi. Urmează republicanii, partidul conservator francez care a obţinut 21,56%. Frontul naţional, extrema dreaptă franceză, a cules 13,2% din sufragii. Franţa nesupusă a lui Jean-Luc Mélenchon, cu 11 procente, ar urma să aibă între 10 şi 23 de aleşi. Iar socialiştii, care controlau până acum jumătate din parlament, cu cele 9,5 procente, nu ar mai obţine decât cel mult 40 de mandate.

O nouă majoritate aşadar care are şi punctele sale slabe. Şi asta pentru că puţini vor fi cei care au deja o experinţă parlamentară. Doar 27 din cei 517 candidaţi ai République en marche şi MoDem se află în actuala camera inferioară a Parlamentului, care acum îşi încheie mandatul. În plus, doi dintre ei au fost numiţi în primul guvern condus de Edouard Philippe.

Prima dificultate va fi, pentru noua majoritate, de a împărţi posturile importante, cu responsabilitate, celor care necesită o experinţă minimă. Cu o Adunare compusă dintr-o majoritate de novici, pentru unele posturi va fi nevoie de aleşi deja rodaţi, comentează Le Monde.

În primul rând, este vorba chiar de preşedintele deputaţilor, care va fi votat pe 27 iunie, ziua în care se vor reuni pentru prima dată noii aleşi.Iar din rândul acestei majorităţi va veni şi viitorul preşedinte. Șeful statului şi-a manifestat de mai multe ori dorinţa ca acest post să revină, pentru prima oară, unei femei.

Alte posturi cheie: cel de preşedinte al grupului majoritar. Iar unui grup de o asemenea amploare i-ar trebui în frunte un om autoritar care va şti cum să se impună în domeniile cheie şi va avea cunoştinţele necesare pentru a gestiona toate “nunaţele” parlamentare.  Apoi, se va trece la alegerea a şase vice-preşedinţi, patru ar urma să revină majorităţii, a trei chestori şi a 12 secretari. Toate aceste nominalizări se vor face în şedinţa publică de miercuri 28 iunie.

În fine, pentru a prezinda cele opt comisii permanente, cea a comisiei de finanţe revine din oficiu opoziţiei. Iar în această comisie, care se ocupă de proiectele legii finanţelor, funcţia de raportor general al bugetului este crucială. Aceasta necesită cunoştinţe ample de finanţe publice dar şi de procedură legislativă. Cine va ocupa acest post strategic este aşadar o întrebare care agită spiritele deja, căci primul proiect al legii finanţelor din această legislatură  va fi prezentat la finele lui septembrie şi este important nu doar pentru acest moment ci pentru acest cincinal.

Din iulie, vor fi desemnaţi şi raportorii pentru primele texte legislative care vor fi examinate în Parlament. Printre ele: cel de combatere a terorismului, de prelungire a stării de urgenţă, reforma codului muncii şi cel care vizează restabilirea încrederii în acţiunea politică.  Texte care se anunţă deja sensibile şi care ar putea activa unele « bombe » ascunse. Iar rolul raportorului este esenţial în acest sens. O nouă majoritate care se pregăteşte să îşi facă intrarea în Adunarea Naţională şi care va trebui să facă faţă foarte repede la realităţile complexe şi uneori deloc comode.