Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


En Marche pentru a obţine voturile indecişilor

emmanuel_macron_-_presedintele_frantei_pe_16_mai_2017_la_elysee.jpg

Emmanuel Macron - presedintele Frantei, pe 16 mai 2017
Emmanuel Macron - presedintele Frantei, pe 16 mai 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron este marele câştigător după acest prim tur al alegerilor legislative care lasă să se întrevadă o majoritate absolută pentru Adunarea Naţională. La République en Marche aliat cu centriştii din MoDem ar obţine în viitorul parlament francez între 415 şi 455 de manadate de deputaţi din cele 577 câte numără Adunarea Naţională.Nu avea nevoie decât de 289 de voturi pentru a avea majoritatea. Lasă astfel mult în urmă marile partide  – Partidul Socialist, Les Republicains şi Frontul Naţional. 

Odată trecută euforia rezultatelor primului tur al legislativelor, care indică 449 de candidaţi ai République en marche în fruntea listelor din cele 577 de circumscripţii, preşedintele Emmanuel Macron se găseşte în faţa unei adevărate provocări: de a reuşi să mobilizeze lumea la urne.Căci, doar 48,71 % dintre alegători au votat duminică.

Preşedintele Emmanuel Macron se sprijină pe mişcarea sa – La République en marche care a pornit deja la vânătoare de noi alegători. Vizaţi sunt cei care sunt dezinteresaţi de viaţa politică, cei care nu au mers la urne. La doar câteva ore după închiderea birourilor de vot, preşedintele a cerut reprezentanţilor din teritoriu să găsească modalităţile de a-i convinge pe francezi să fie interesaţi de mediul politic.

Primul congres al partidului va avea loc la Paris în prima parte a lui iulie, când va fi ales preşedintele, un post vacant după ce Emmanuel Macron a  fost ales în fruntea ţării. Catherine Barbaroux este cea care ocupă interimar acest post de lider al République en Marche.

Cu o rată istorică de absenteism, votul dat duminică nu este unul de adeziune, este de părere vice-preşedintele Consiliului regional Île-de-France, Geoffroy Didier, din partidul de dreapta Les Républicains: « Cred că francezii au făcut dovada unei vigilenţe, chiar intransigenţe cu privire la noua putere. Au ales să dea întreaga putere lui Emmanuel Macron dar nu pentru a-şi exprima adeziunea ci mai degrabă şi-au exprimat prudenţa » spune Geoffroy Didier.

Les Républicains s-au întâlnit pentru a vedea cum pot contracara acest rezultat de duminică. Marc-Philippe Daubresse este din 2010 deputat şi este de părere că "o majoritate de dreapta ori una de stânga nu este bună pentru democraţie. Lucrurile ar trebui echilibrate, este un tsunami ceea ce s-a întamplat dar când marea se va calma vom putea observa pagubele. Fac un apel nu doar către alegătorii de dreapta ori de centru, dar tuturor celor care au absentat, să iasă la vot duminică, în cel de-al doilea tur pentru a nu-i da puterea absolută preşedintelui Emmanuel Macron."

Oameni noi aşadar în noua Cameră, care vor avea nevoie de o perioadă de acomodare pentru a se obişnui cu munca parlamentară, explica politologul Olivier Rouquan: « Pentru început vom avea mulţi neofiţi care vor fi foarte încântaţi că sunt acolo, că fac parte din noua echipă. Odată ce vor intra în discuţie noile proiecte de legi, cum este cel al muncii spre exemplu, cu timpul, probabil că o parte se va desolidariza. Este o necunoscută încă pentru că indiferent de culoarea care intră în Adunarea Naţională nu ştim ceea ce se află dedesubt, cum se vor comporta toţi aceşti oameni veni din rândurile societăţii civile. Vor rezista, vor anima acest mandat ?! »

Pentru stânga, deruta este totală. Partidul Socialist este creditat cu cel mult 40 de deputaţi.Multe figuri importante au fost eliminate din primul tur iar alţii se plasează pe poziţii defavorabile în urma acestui scurtin. Au fost eliminaţi prim secretarul Jean-Christophe Cambadélis şi fostul candidat la prezidenţiale, Benoit Hamon.

Frontul Naţional nu este nici el în sărbătoare după acest prim tur. Partidul trebuie să se chestioneze în ceea ce priveşte organizarea şi programul său, susţine secretarul general al partidului de extremă dreaptă. Formaţiunea anti-migraţoie şi eurofobă, este creditată undeva între 13-14% şi nu va atinge minimul de 15 deputaţi necesar pentru a forma un grup. Partidul ar urma să obţină, potrivit estimărilor, cel mult 10 locuri, după cel de-al doilea tur. Deputatul european Florian Philippot crede că « încă mai pot fi făcute unele jocuri. Este o înfrângere dar nu putem lăsa peste 400 de macronişti dintr-un total de 577 de deputaţi să conducă dezbaterea viitoare », susţine Florian Philippot.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Christophe Castaner, şi el candidat la aceste legislative, clasat în turul doi, spune că “viitori deputaţi întrupează înnoirea clasei politice. Sunt primii parlamentari care vor avea un mandat unic şi care vor avea dorinţa de a face legile, de a controla guvernul iar acestea sunt lucruri bune. Sunt cetăţeni care vor să depăşească vechile concepţii politice, vechiul sistem. Sunt femei şi bărbaţi care au o experinţă profesională şi care se angajează pe drumul politicii”. Secretarul de stat susţine că “nu ar trebui comparate aceste alegeri cu altele, cu cele din 2012 spre exemplu, acum avem oameni de dreapta şi de stânga. Ïi vom însoţi pentru a ne asigura că îşi vor găsi locul în parlament”.