Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gorki şi criza imigraţiei la Sibiu : interviu cu George Banu

in-adancuri-1.jpg

"În adâncuri" de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky
"În adâncuri" de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky
Image source: 
credit foto: sibiufest

Criza imigraţiei cu care este confruntată Europa în ultimii ani a devenit subiect de dezbatere şi pe multe scene teatrale. Numeroşi regizori şi dramaturgi au abordat subiectul, uneori recurgînd la texte clasice, cum este "Azilul de noapte" al lui Maxim Gorki.

La Festivalul de teatru de la Sibiu unul dintre cele mai apreciate spectacole a fost, în aceste zile, cel realizat de regizorul rus Yuri Kordonsky după textul lui Gorki. Spectacolul a venit în turneu de la Teatrul Maghiar din Cluj, unde a fost creat sub semnul unei inspirate colaborări a lui Yuri Kordonsky cu scenograful Dragoş Buhagiar.

Chiar şi cu un titlu schimbat, devenit "În adîncuri", lumea marginalilor descrisă de Gorki rămîne tulburătoare şi are rezonanţe contemporane evidente.

Povestea acestui grup de oameni obligaţi să supravieţuiască în condiţii teribile, precum şi eforul lor de a-şi conserva umanitatea cu orice preţ, este un fel de alegorie sau metaforă a crizei migranţilor de astăzi. Colegul nostru Matei Vişniec, aflat la Festivalul de teatru de la Sibiu, l-a incitat pe criticul George Banu să ne vorbească despre spectacol şi despre arta lui Yuri Kordonsky şi a lui Dragoş Buhagiar.

George Banu vede în spectacolul regizorului rus şi unele rezonanţe cehoviene. De remarcat însă în primul rînd talentul şi profesionalismul echipei de actori de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, o trupă cu care mulţi regizori prestigioşi îşi doresc să lucreze.

http://www.sibfest.ro/evenimente-2017/in-adancuri

Criticul George Banu despre spectacolul lui Yuri Kordonsky
949