Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Katakrak – sau cum să vedem altfel lumea obiectelor pe care le aruncăm la gunoi

katakrak.jpg

Image source: 
Credit foto: MV

Katakrak. Este numele unei companii spaniole care propune pentru cei mari şi cei mici o veritabilă mini-revoluţie în materie de percepţie a obiectelor pe care le cumpărărm, le manipulăm şi le aruncăm apoi fără milă. Sandra Sardà Cabero a avut într-o bună zi revelaţia că din diverse ustensile casnice şi alte obiecte diverse aruncate se pot construi instalaţii ludice pentru copii… Matei Visniec le-a descoperit la Sibiu.

La Sibiu, în Piaţa Mare şi în Piaţa Mică copiii descoperă 26 de jocuri originale, tot atîtea instalaţii de fapt, realizate din materiale reciclate, recuperate practic din pubele… Sandra Sardà Cabero şi ceilalţi artişti complici cu ea (care îşi desfăşoară activitatea la Barcelona) au creat 24 de animale (un crocodil, un purcel, o pasăre gigantică, etc.) precum şi cîteva instalaţii interactive ingenioase în faţa cărora copiii rămînd fascinaţi.

Ei descoperă de fapt un lucru important: că fiecare obiect pe care îl aruncăm (de exemplu o lampă veche sau un cadru de bicicletă sau o scîndură de călcat) ar putea deveni, cu puţină imaginaţie, combinat cu alte astfel de elemente "detaşate", disparate, un joc, o arhitectură ludică…

"L’Animalada" se intitulează această colecţie de instalaţii surprinzătoare etalate în centrul oraşului Sibiu şi în jurul cărora copiii se agită cu o curiozitate enormă, infinit mai fascinaţi (după părerea mea) de aceste obiecte bizare şi pline de poezie decît de jocurile "industriale" pe care le găsesc de obicei în scuaruri şi parcuri. Compania spaniolă face un act de civism şi de educaţie viziuală prin demersul ei, de altfel adulţii sunt la fel de încîntaţi ca şi copiii lor iar spectacolul curiozităţii lor comune a fost pentru mine o revelaţie în Piaţa Mare de la Sibiu.

L-am incitat pe unul dintre membrii companiei să-mi spună cîteva cuvinte despre demersul lor. El mi-a povestit, în engleză, printre altele, şi că se află pentru prima dată la Sibiu şi în România şi că festivalul i se pare magic.

 

867