Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Firma LafargeHolcim, sub anchetă pentru « finanţarea unei antreprize teroriste »

lafarge.jpg

Firma LafargeHolcim, tinta mai multor plângeri din partea unor ONGuri dar si a guvernului francez
Firma LafargeHolcim, tinta mai multor plângeri din partea unor ONGuri dar si a guvernului francez
Sursa imaginii: 
AFP/ FRANCK FIFE

Parchetul din Paris a anunţat că a numit trei judecători care să ancheteze asupra metodelor firmei Lafarge în Siria în anii 2013-2014. Compania, astăzi franco-elveţiană denumită LafargeHolcim, este bănuită că a finanţat indirect grupuri teroriste din Siria.

Ancheta judiciară este deschisă sub acuzaţia de « finanţare a unei antreprize teroriste » şi « punere în pericol a vieţii celorlalţi ». Fabricantul de ciment franco-elveţian LafargeHolcim este pus sub urmărire în urma plângerilor depuse anul trecut de ONGul Sherpa şi de Centrul european pentru drepturi constituţionale din Berlin. Ministerul francez al Economiei a sesizat şi el justiţia întrucât Uniunea europeană a interzis încă din 2011 cumpărarea de petrol în Siria.

LafargeHolcim este pus în cauză pentru că ar fi finanţat indirect grupurile armate din Siria. Ancheta va determina ce legături a putut să întreţină gigantul cimentului cu mai multe grupuri din Siria, inclusiv cu organizaţia stat islamic, pentru a-şi menţine activitatea în aceea ţară aflată în război.

In colimator este fabrica de ciment de Jalabiya din nord-estul ţării. Lafarge a cumpărat-o în 2007, a renovat-o şi a repus-o în activitate în 2010. Estimată la 600 de milioane de euro, e vorba atunci de cea mai importantă investiţie străină în Siria în afara sectorului petrolier. Ca să-i menţină activitatea cu orice preţ, Lafarge – înaintea fuziunii cu Holcim – ar fi finanţat indirect în 2013 şi 2014 grupurile jihadiste care instauraseră un drept de trecere pentru muncitori şi pentru cumpărătorii de ciment care veneau să se aprovizioneze acolo. De aceste « aranjamente » ar fi profitat deci şi organizaţia Daech.

 
Firma LafargeHolcim, sub anchetă pentru « finanţare a unei antreprize treoriste »