Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiectul de lege privind moralizarea vieţii publice franceze, prezentat la Paris în şedinţa de guvern

bayrou.jpg

François Bayrou, ministrul justitiei, este fragilizat de o anchetà tocmai când prezintà proiectul de lege privin moralizarea vietii publice
François Bayrou, ministrul justitiei, este fragilizat de o anchetà tocmai când prezintà proiectul de lege privin moralizarea vietii publice
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Miercuri a fost prezentată în Consiliul de miniştri francez proiectul de lege privind "moralizarea vieţii publice", o promisiune electorală a preşedintelui Emmanuel Macron. Textul, rebotezat "de restaurare a încrederii cetăţenilor", a fost prezentat executivului de ministrul justiţiei François Bayrou. Ce conţine acest proiect de lege?

În primul rând, gata cu conflictele de interes. Potrivit noului text, miniştrii şi deputaţii nu-şi vor mai putea angaja familia ca să lucreze cu ei în ministere sau la parlament. Se interzice de asemenea cumularea a mai mult de trei mandate identice şi succesive. Gata deci cu deputăţia pe viaţă cum se mai întâmplă uneori. Activităţile de consultanţă ale aleşilor vor fi şi ele aspru reglementate iar cei prinşi pe picior greşit, fie că fraudează, fie că sunt corupţi, riscă o pedeapsă de ineligibilitate de 10 ani.

Se refondează prin noua lege şi finanţarea vieţii politice. Rezerva parlamentară de care beneficiază toţi aleşii şi pe care mulţi oameni o consideră, pe bună dreptate, ocultă, va fi înlocuită cu un « fond de acţiune pentru teritorii şi proiecte de interes general ». Este, pare-se, măsura care provoacă cele mai multe proteste printre politicieni. Ce mai suscită agitaţie şi critici – inclusiv de la Consiliul de stat – este aceea « bancă pentru democraţie » pe care vrea s-o istaureze Bayrou. O bancă de stat de unde partidele şi candidaţii vor putea împrumuta bani pentru a se finanţa. « Nu e normal ca băncile private să decidă viaţa sau moartea unei mişcări politice » spune Bayrou.

În fine, noua lege prevede suprimarea Curţii de justiţie a Republicii, cea care azi anchetează şi îi judecă pe membrii guvernului. Dacă textul este adoptat, miniştrii şi parlamentarii vor fi judecaţi de magistraţi "normali", ca orice cetăţean al ţării.

Potrivit calendarului propus de ministrul justiţiei François Bayrou, toate aceste reforme se vor articula în jurul a trei texte diferite. Două vor fi discutate la vară, al treilea, la toamnă, în septembrie.

Este o problemă: ministrul de justiţie este confruntat cu acuzaţii de nepotism

Revelaţiile privindu-l pe François Bayrou vin din nou de la săptămânalul satiric şi de investigaţii Le Canard enchaîné. În numărul de acum descoperim noi bănuieli despre presupuse locuri de muncă fictive acordate la Parlamentul european unor membrii ai partidului său centrist, MoDem. « Nimic ilegal, nimic imoral » repetă François Bayrou. Nu-i mai puţin adevărat că ministrul justiţiei este pus într-o situaţie delicată, fragilizat tocmai când le prezintă colegilor săi de guvern un proiect de lege despre moralizarea vieţii publice, prima mare reformă a mandatului Macron. Cel care nu a ezitat de-a lungul carierei sale politice să critice pe faţă toate derapajele şi neregulile colegilor săi de breaslă, se vede azi pus cu spatele la zid din cauza finanţării partidului său. În plus, cum parchetul a deschis vineri o anchetă preliminiară pentru a determina dacă MoDemul şi-a plătit angajaţiii spunând că sunt asistenţi parlamentari europeni, înseamnă de fapt că parchetul îşi anchetează şeful, o situaţie inedită, contra naturii şi de prost augur.

Moralizarea vieţii publice este prima reformă a noului executiv. Ea se vrea deci exemplară şi simbolică. Pe plan politic, cazul Bayrou devine deci pe zi ce trece o povară. Ca să pună capăt zvonurilor care evocau déjà tensiuni între ministrul justiţiei şi patronul lui, premierul Franţei, purtătorul de cuvânt al guvernului a precizat că « situaţia este complet pacificată între François Bayrou şi Edouard Philippe ».

 
Proiectul de lege privind moralizarea vieţii publice franceze, prezentat la Paris în şedinţa de guvern