Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Hervé Ghesquière, jurnalist, fost ostatec în Afganistan

herve.jpg

A murit Hervé Ghesquière, jurnalist si fost ostatec în Afganistan
A murit Hervé Ghesquière, jurnalist si fost ostatec în Afganistan
Sursa imaginii: 
AFP

Jurnalistul Hervé Ghesquière, mare reporter la canalul public France Télévisions, a murit miercuri în vârstă de 54 de ani. Impreună cu Stéphane Taponier, Hervé Ghesquière a fost timp 18 luni – mai exact 547 de zile - ostatec în Afganistan între decembrie 2009 şi iunie 2011.

Născut la Lille în nordul Franţei, profesor la celebra şcoală de jurnalism din acel oraş, Hervé Ghesquière începuse să lucreze la radioul local înainte de a debuta la începutul anilor ‘90 colaborarea cu canalele publice de televiziune France 2 şi France 3. A realizat numeroase reportaje în zonele de conflict precum Croaţia, Bosnia şi Ruanda.

In Afganistan, Hervé Ghesquière şi Stéphane Taponier au fost ostatecii talibanilor un an şi jumătate, din 30 decembrie 2009 până pe 29 iunie 2011.

Incepând cu luna a 6-a de captivitate, RFI în limba franceză a difuzat în fiecare joi seara 3 minute de mesaje, fie în direct fi înregistrate. Mesaje din partea familiei sau a prietenilor, în speranţa ca jurnaliştii să le audă în captivitate. Ceeace s-a şi întâmplat. Hervé Ghesquière, imediat după revenirea în Franţa, spunea : « Era foarte fericit şi mi-aduc aminte perfect, joia între 19h27 şi 19h30, aşteptam mesajele ca pe Mesia ».

Ceva mai târziu, într-o emisiune consacrată ostatecilor din lume, acelaşi regretat Hervé Ghesquière insista pe importanţa mesajelor primite pe undele RFI. « Pentru noi, aceste mesaje erau foarte importante pentru că din bula aia în care trăiam, ele ne legau de exterior şi ne ungeau pe suflet », spunea jurnalistul francez.

In fine, să mai amintim că Hervé Ghesquière i-a adresat în decembrie 2015 o scrisoare deschisă lui Marine Le Pen. Confratele nostru descria dezgustul pe care i l-a provocat lidera extremistă de dreapta când a publicat pe contul ei Twitter imagini oribile cu victimele organizaţiei stat islamic.

 
A murit Hervé Ghesquière, jurnalist, fost ostatec în Afganistan