Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit Helmut Kohl, fost cancelar german şi părintele reunificării Germaniei

kohl.jpg

Fostul cancelar german Helmut Kohl, în 2013
Fostul cancelar german Helmut Kohl, în 2013
Sursa imaginii: 
REUTERS/Tobias Schwarz

Germania este în doliu. Helmut Kohl, fostul cancelar german, a murit în vârstă de 87 de ani. Liderul creştin-democrat a condus Germania timp de 16 ani, între 1982 şi 1998. In timpul mandatelor sale s-a produs şi reunificarea Germaniei în 1990.

Figură marcantă a scenei politice europene, Helmut Kohl va rămâne în memorie şi dreptul « omul reunificării germane ». Avocat înverşunat şi pasionat al integrării europene, Kohl a participat alături de preşedintele Franţei, socialistul François Mitterrand, la consolidarea Uniunii europene şi la impunerea monedei unice euro.

La sfârşitul anilor ‘90, bilanţul său va fi pătat de o sumbră afacere de finanţare ocultă a partidului său CDU, lucru care l-a obligat să renunţe la preşedinţia de onoare a mişcării.

Actuala cancelară germană Angela Merkel îi datorează în mare parte parcursul politic lui Helmut Kohl întrucât acesta o va scoate din anonimat după căderea zidului de la Berlin în noiembrie 1989. Scandalul « cutiilor negre » de la CDU o vor face însă pe Merkel să se distanţeze definitiv de mentorul ei.

La aflarea veştii morţii lui Kohl, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene a declarat că « fostul cancelar german era însăşi esenţa Europei ». De partea sa, fostul preşedinte american George W. Bush a estimat că « Helmut Kohl a fost unul dintre cei mai mari lideri ai Europei post-belice, un adevărat prieten al libertăţii. »