Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reînnoire fără precedent a parlamentului francez după turul doi al legislativelor

parlament.jpg

Palatul Bourbon, sediul parlamentului francez
Palatul Bourbon, sediul parlamentului francez
Image source: 
LUDOVIC MARIN / AFP

Circa 47 de milioane de alegători francezi sunt chemaţi azi la urne în cadrul turului doi al legislativelor. Mai trebuie aleşi 573 de deputaţi din cei 577 câţi numără Adunarea naţională franceză. Doar 4 au fost desemnaţi după primul tur de duminica trecută.

Până la ora 17, ora Franţei au votat 35,33 % dintre alegători.

O scădere cu aproximativ 5 puncte comparativ cu primul tur când, până la aceeaşi oră au votat 40,75 %.

În urmă cu 5 ani, până la ora 17 au votat în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative 46 % iar în anul 2007 - 49% dintre alegători.

Două institute de sondare a opiniei publice estimează un nivel cuprins între 57%  /  58% dintre cei înscrişi care nu vor vota până la ora 20, ora finală de închidere a secţiilor pentru marile oraşe. Estimarea aparţine Ipsos/Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France, LCP, RFI, France 24.

Oameni calificaţi în posturi cheie

Prima dificultate va fi, după scrutinul de astazi, împărţirea posturilor importante, cu responsabilitate, care necesită o experinţă minimă. În primul rând, este vorba chiar de preşedintele deputaţilor, care va fi votat pe 27 iunie, ziua în care se vor reuni pentru prima dată noii aleşi. Din rândul majorităţii va veni viitorul preşedinte.

Apoi, se va trece la alegerea a şase vice-preşedinţi, patru ar urma să revină majorităţii, a trei chestori şi a 12 secretari. Toate aceste nominalizări se vor face în şedinţa publică de miercuri 28 iunie. Camera inferioară a anuntat deja că din iulie noii deputaţi vor lua cursuri. Vor descoperi regulile vieţii legislative : procedura parlamentară, munca legislativă, statutul de deputat, regulile deontologice. Timp în care deputaţii vor trebui să îşi constituie echipele. În urma scandalului angajarilor fictive în randul colaboratorilor parlamentari, Adunarea Naţională a a decis să publice pe pagina de internet numele celor care fac parte din staff-ul deputatilor.

Rată scăzută a prezenţei la vot până la ora 12

Participarea a fost la ora 12, ora Parisului, de 17,75%, în scădere cu 4-5 puncte faţă de precedentele legislative din 2012 şi 2007.

La primul tur de duminica trecută votaseră la ora prânzului 19,24 de procente, absenteismul este deci mai mare cu două puncte şi faţă de primul tur.

Participarea la vot este în continuă scădere în Franţa de două decenii încoace. Principala explicaţie a acestui dezinteres este, spun analiştii, inversarea calendarului electoral, scrutinul legislativ vine după alegerile prezidenţiale.

Nu activitate de consultanţă pentru aleşi

Indiferent de rezultatul acestui al doilea tur de scrutin, o certitudine există déjà, aceea că "faţa" viitorului parlament francez va fi complet schimbată. O schimbare datorată în primul rând noii legi din 2014, aplicată acum pentru prima dată, care interzice cumularea mai multor mandate executive. Cu alte cuvinte, un parlamentar nu mai poate fi de exemplu şi primar. Aceeaşi lege le interzice viitorilor aleşi să înceapă o activitate de consultanţă pe perioada mandatului lor.

Un alt lucru care va marca puternic viitoarea Adunare naţională franceză este feminizarea. In această seară, numărul de alese, de deputate franceze, ar putea atinge un record, în jur de 40% din efectivul întregului parlament. La ora actuală nu există decât 26 de procente femei în legislativul francez. Legea electorală franceză penalizează partidele care nu respectă paritatea bărbaţi-femei. Astfel, dacă diferenţa numărului de candidaţi şi candidate e mai mare de 2%, ajutorul financiar public se reduce în consecinţă.

Participare tot mai slabă

Secţiile de votare şi-au deschis uşile la 8 dimineaţa. In marile oraşe se va putea vota până la ora 19 sau 20, în localităţile mici, doar până la 18.

Principalele personalităţi politice au votat déjà la această oră. Preşedintele Emmanuel Macron în fieful lui electoral din Le Touquet, premierul Edouard Philippe la Le Havre unde a fost primar ani de zile.

Participarea este o cifră pe care o vor analiza mulţi, mai ales că la primul tur de duminica trecută ea a atins o cotă record. Nici măcar un francez din doi nu s-a dus la vot - mai exact, doar 48,71% din electorat a votat atunci.

Din cele 577 de mandate ale parlamentului francez, doar 4 au fost ocupate din primul tur. E vorba de doi membrii ai partidului prezidenţial La République en Marche, de un centrist şi un socialist. In toate celelalte circumscripţii vor avea loc azi dueluri în doi cu excepţia uneia singure unde se vor confrunta trei candidaţi. Ca să te califici în turul doi, ai nevoie doar de 12,5% din voturile celor înscrişi pe listele electorale.

Reamintim că deputaţii francezi sunt aleşi în cadrul unui scrutin majoritar în două tururi. Mandatul lor este de 5 ani şi se poate reînnoi de cel mult două ori.

Stire în actualizare

 
Reînnoire fără precedent a parlamentului francez după turul doi al legislativelor