Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Virusul violenţei şi al isteriei pe planetă

2017-04-21t104333z_777769777_up1ed4l0tskrj_rtrmadp_3_france-shooting.jpg

Politisti patrulînd pe Champs-Elysées
Politisti patrulînd pe Champs-Elysées
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Un atac anti-occidental duminică la Bamako în Mali, un atentat terorist împotriva musulmanilor la Londra în noaptea de duminică spre luni, un incident, luni 19 iunie, pe Champs-Elysées la Paris… Spectrul terorismului continuă să fie prezent în Europa şi în alte zone ale lumii, într-un context de maximă tensiune în zonele de conflict din Siria şi Irak precum şi în regiunea Golfului. 

Există perioade în istoria umanităţii marcate de ceea ce am putea numi virusul isteriei. Tensiunile generează tensiuni, violenţa generează violenţă iar capacitatea oamenilor de a reflecta şi de a găsi soluţii parcă scade vertiginos, ca şi cum ar aştepa o catastrofă şi mai mare pentru a se trezi din paralizie.

Ar fi de sperat că omenirea nu a intrat acum într-o astfel de etapă, dar semnele sunt extrem de îngrijorătoare. Americanii şi ruşii sunt din nou în coliziune în Siria, ceea ce nu poate decît să agraveze o criză deja ruinătoare pentru întreaga regiune. Rusia a suspendat canalele de comunicaţie existente cu Statele Unite în materie de prevenire a incidentelor aeriene în Siria, ceea ce deschide drumul celor mai periculoase scenarii.

Criza diplomatică din regiunea Golfului Persic intră în cea de-a treia săptămînă, Qatarul rămîne izolat iar Arabia saudită şi aliaţii săi ameninţă să menţină blocusul cît timp va fi nevoie, pînă cînd Doha îşi va schimba politica.

La Paris a început luni procesul a şase indivizi care recrutau jihaidşti la Nisa. O filieră care a funcţionat eficient înainte de a fi dezmembrată de autorităţi. Doi dintre inculpaţi erau minori în momentul comiterii faptelor. Un proces care reaminteşte de fapt că în întreaga Europă occidentală propaganda jihadistă este încă extrem de activă şi recurge la tehnologie occidentală pentru a lansa apeluri la distrugerea civilizaţiei occidentale. Iar atentatul de la Bamako reaminteşte că vasta regiune a Sahelului este şi ea infestată de jihadişti şi de tot felul de alţi iluminaţi radicalizaţi.

Toate acest evenimente sunt legate între ele, chiar dacă la un nivel care rămîne uneori invizibil. Cum invizibil este şi virusul isteriei capabil să se extindă cu o rapiditate uluitoare, de la un focar de criză la altul, din Marea Chinei de sud pînă în Siria şi Irak, din Mexic pînă în Columbia, pe o planetă devenită parcă prea mică pentru capacitatea ei de a genera violenţă.

 

 

817