Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră în Franţa: trei corsicani naţionalişti au fost aleşi deputaţi în Adunarea naţională (Interviu)

colombani.jpg

Paul-André Colombani este unul dintre cei trei nationalisti corsicani alesi deputati în parlamentul Frantei dupà legislativele din 18 iunie 2017
Paul-André Colombani este unul dintre cei trei nationalisti corsicani alesi deputati în parlamentul Frantei dupà legislativele din 18 iunie 2017
Image source: 
femuacorsica.com

Premieră în hemiciclul parizian. Pentru prima dată în istoria Franţei, trei naţionalişti corsicani din mişcarea « Pè a Corsica » - « Pentru Corsica » - au fost aleşi la recentele legislative deputaţi în Adunarea naţională franceză. Independentiştii şi autonomiştii corsicani controlează déjà executivul regional de pe insula din Mediterană. Ce vor face ei la Paris, unde nu vor face parte din niciun grup politic? Ce idei vor încerca să promoveze pe plan naţional? Tot atâtea întrebări la care i-a răspuns lui Vasile Damian noul deputat corsican Paul-André Colombani. Noul ales, medic generalist de meserie, explică pentru început motivele care au permis victoria sa duminica trecută.

Paul-André Colombani: « De doi ani, din 2015, corsicanii ne-au permis să conducem regiunea. Astfel şi-au exprimat dorinţa de a schimba felul de a face politica în Corsica. De când am preluat conducerea adunării teritoriale, am iniţiat o serie de proiecte structurante pentru viitorul Corsicii şi asta cu toate că nu avem majoritatea absolută. Avem doar o majoritate relativă şi am demonstrat că ştim să dialogăm cu toată lumea. Am instaurat o serie de proceduri care permit opoziţiei să controleze tot ceea ce facem, să ne controleze conturile. »

Vasile Damian: Aţi pus la pământ tot sistemul vechi. Putem spune că în Corsica s-a terminat cu toate vechile practici, că s-a terminat cu micile înţelegeri, cu matrapazlâcurile ? Cum vă explicaţi că alegătorii au decis să întoarcă spatele « bătrânilor » ?

Paul-André Colombani: « In circumscripţia mea era un caz special. Am reuşit să dărâmăm ultimul bastion al clanismului corsican. Adversarul meu, Camille de Rocca Serra, reprezenta o familie care de 50-60 de ani conducea politica locală din tată în fiu. Noi nu am combătut oamenii ci ideiile şi sistemul reprezentat de oamenii aceştia. Era un sistem foarte bine organizat, în care se făcea puţin şantaj la angajare, puţin şantaj la acordarea locuinţelor sociale, şamd. Corsicanii şi-au exprimat clar dorinţa de a pune capăt acestor practici, de a avea o expresie democratică mult mai clară şi mai limpidă. »

Vasile Damian: Ce idei veţi promova în Adunarea naţională franceză, care vor fi priorităţile Dvs în hemiciclul parizian ?

Paul-André Colombani: « Venim la Paris ca fim portavocele corsicanilor în capitală. Până acum, reprezentanţii insulari erau afiliaţi unor partide naţionale. Adesea ei se regăseau deci blocaţi în aparatul parizian iar interesele Corsicii nu erau destul de bine apărate. Noi venim acolo, la Paris, în inima legislativului naţional, ca să aducem revendicările consiliului nostru executiv local. Avem identitatea noastră naţionalistă, revendicării proprii insulei noastre. Vrem de exemplu mai multă putere legislativă locală ca să căpătăm apoi o mai mare autonomie. Vrem să luăm modelul Sardiniei, al Siciliei şi al multor alte insule din Mediterană. Vrem mai multă autonomie în gestionarea Corsicii pentru că multe reguli ne vin de la Paris dar ele sunt complet neadaptate. Vrem de asemenea o recunoaştere a limbii corsicane înscrisă în Constituţie. In fine, vrem ceva care în fapt este în centrul revendicărilor noastre, o evoluţie importantă a soartei celor pe care noi îi numim prizonieri politici. »

Vasile Damian: Vă întrerup deîndată pentru a defini mai exact ceea ce numiţi Dvs prizonieri politici. Eu vin dintr-o ţară care a trăit practic jumătate de secol sub comunism. Cred că avem definiţii diferite despre « prizonierii politici »...

Paul-André Colombani: « In 2014, Frontul de eliberare naţională corsicană – FLNC – a renunţat la lupta armată. Graţie acestui gest, diferitele curente naţionaliste s-au putut uni aşa cum s-a întâmplat şi în alte locuri din Europa, de exemplu în Irlanda. Acolo, societatea civilă s-a regăsit foarte repede în demersul naţionaliştilor. Ca să putem pune Corsica pe calea păcii, trebuie să reglăm soarta a 29 de persoane, pe care noi le considerăm prizonieri politici după gratiile unor puşcării franceze. Nu sunt acolo pentru fapte de drept comun, nu au furat portofele şi nu au făcut trafic cu droguri. Sunt încarceraţi pentru fapte legate de ideile pe care le apărau în numele Corsicii. Intr-o primă etapă, cerem deci ca ei să fie aduşi în puşcării mai aproape de insulă. Asta este legea dar ea nu este respectată. Doi preşedinţi de Republică au venit aici ca să ne promită această schimbare dar de 10 ani nu s-a făcut nimic. Aceşti oameni pot fi privaţi de libertate dar nu şi de familiile lor. Familiile nu au de ce să fie pedepsite şi ele. Cerem deci ca ei să vină mai aproape de insulă iar într-o a doua etapă, va trebui să nu mai avem chestiuni tabu. Trebuie să putem vorbi despre amnistie pentru că amnistia este un element ce face parte din procesul de pace. Irlanda a amnistiat, dacă nu mă înşel, peste 4 mii de oameni ca să-şi reconstruiască societatea civilă. Ca să putem deschide o pagină paşnică, amnistia va fi o unealtă indispensabilă. »

Vasile Damian: Curentul naţionalist pe care îl reprezentaţi are mai multe sensibilităţi. Unii sunteţi autonomişti, alţii independentişti...Dvs ce linie veţi promova la Paris, în Parlamentul francez ?

Paul-André Colombani: « Majoritatea noastră teritorială este formată într-adevăr din două curente. Unul doreşte independenţa Corsicii şi un altul, din care fac şi eu parte, care doreşte mult mai multă autonomie. Intre cele două, am găsit un echilibru pentru a putea funcţiona fără nicio problemă. Mandatura noastră se termină în luna decembrie iar independenţa nu este pentru moment pe ordinea de zi. Incă o dată însă, repet, nu trebuie să existe subiecte tabu. Trebuie să putem vorbi despre totul şi să fim pragmatici. »

 
Premieră în Franţa: trei corsicani naţionalişti au fost aleşi deputaţi în Adunarea naţională (Interviu cu Paul-André Colombani)