Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful diplomaţiei franceze: "Nu dorim izolarea Rusiei"

Serghei Lavrov si Jean-Yves Le Drian

În timp ce relaţiile dintre Moscova şi Washington continuă să se tensioneze, în contextul războiului din Siria şi al conflictului din Ucraina, Franţa încearcă să menţină dialogul cu Rusia. Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a efectuat marţi 20 iunie o vizită la Moscova şi a declarat că Franţa nu doreşte "izolarea Rusiei".

Jean-Yves Le Drian s-a văzut cu omologul său rus Serghei Lavrov şi a făcut mai multe declaraţii încărcate de pragmatism şi de bune intenţii. "Nu urmărim izolarea Rusiei de restul Europei şi nici slăbirea ei economică" a spus demnitarul francez în cadrul unei conferinţe comune cu Serghei Lavrov.

În astfel de numere de balet diplomatic toate detaliile sunt importante şi purtătoare de mesaje. Faptul că Jean-Yves Le Drian îl tutuieşte pe Serghei Lavrov şi că îl numeşte "prieten" are semnificaţia sa, ca şi faptul că întrevederea dintre cei doi a fost "lungă", de peste patru ore, după cum arată Agenţia France Presse.

Mai concret, demnitarul francez a subliniat că prioritatea ţării sale în contextul dialogului cu Rusia este lupta împotriva terorismului şi în special împtriva Organizaţiei statul islamic. Pe acest teren Franţa şi Rusia pot colabora şi decid de altfel să instaureze "un proces consultativ permanent".

Preşedintele francez Emmanuel Macron are şi el o privire mult mai pragmatică asupra situaţiei din Siria decît predecesorul său François Hollande, dovadă că Parisul nu mai evocă soarta lui Bachar al-Assad.

Jean-Yves Le Drian şi Serghei Lavrov au mai discutat despre conflictul din Yemen, despre Libia şi, bineînţeles, despre situaţia din Ucraina. "Franţa şi Rusia nu doresc ca pe continentul european să apară focare de instabilitate", a mai spus ministrul de externe francez, precizînd că ambele ţări sunt responsabile de menţinerea păcii pe vechiul continent.

Aceste mîini întinse ale Parisului spre Moscova încearcă o calmare a jocului într-un moment cînd au început, pe plan internaţional, marile manevre legate de epoca post-jihadistă. Cel puţin aceasta este părerea cotidianului Le Monde care mai consideră că Franţa doreşte să revină în mod activ în jocul diplomatic din Siria.

"Dezgheţul" dintre Franţa şi Rusia continuă deci, sau mai bine spus înregistrează o nouă etapă după vizita efectuată de preşedintele rus Vladimir Putin pe 29 mai la Versailles, cînd a avut o primă întîlnire cu preşedintele Emmanuel Macron.

"Încredere, francheţe, respect" acestea par să fie cuvintele de ordine de partea franceză. Parisul mai încearcă, s-ar părea, să dedramatizeze situaţia după ce Rusia a anunţat că suspendă mecanismul instituit de comun acord cu americanii pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria. Moscova a reacţionat viguros după ce duminica trecută aviaţia americană a doborît un avion sirian care bombarda combatanţi ai alianţei kurdo-arabe lansaţi în ofensiva împotriva jihadiştilor de la Raqa.

La Moscova, Jean-Yves Le Drian a stat de vorbă (timp de o oră şi jumătate) şi cu ministrul rus al apărării, Serghei Choïgou, în faţa căruia a pledat pentru menţinerea mecanismului citat mai sus, destinat să reducă spectrul unor incidente între aliaţi care au de fapt acelaşi obiectiv, distrugerea Organizaţiei statul islamic.