Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turneul internaţional Stradivarius şi Alexandru Tomescu fac o escală excepţională la Paris

alexandru-tomescu.jpg

Violonistul Alexandru Tomescu
Violonistul Alexandru Tomescu
Sursa imaginii: 
Ioana Chirità

Eveneniment muzical la Ambasada României din Franţa! Pentru al treilea an consecutiv, violonistul Alexandru Tomescu își încheie joi seara turneul Stradivarius cu un concert extraordinar, organizat de Institutul Cultural Român de la Paris în Sala bizantină a Palatului Béhague, reşedinţa ambasadorului României în Franţa. La această ediţie a turneului, marele violonist român îi are ca invitaţi pe pianista Sînziana Mircea și pe bandoneonistul argentinian Omar Massa.

Tema concertului Stradivarius din Paris: « Anotimpurile ». In repertoriu, cele 4 Anotimpuri de Astor Piazzolla și compoziţii semnate de Manuel da Falla, Enrique Granados, Pablo de Sarasate şi Isaac Albeniz.

După 15 concerte susţinute în 14 orașe din România și care au atras zeci de mii de iubitori ai muzicii, concertul de la Paris se anunţă unul de excepţie. Din spusele organizatorilor, cererea de participare din partea publicului a depășit cu mult capacitatea Sălii Bizantine.

Reamintim că Turneul Internațional Stradivarius 2017 continuă să fie dedicat proiectului de Restaurarea a Casei George Enescu-Mihăileni Botoşani şi crearea de cursuri de pregătire muzicală pentru tinerii din zonă şi din toata ţara.

Cât despre interpretul acestui turneu, Alexandru Tomescu, el este artistul care a creat o revoluţie în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. Cu o carieră în toată Europa și în lume, cu succese de răsunet în săli precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio, Alexandru Tomescu a propus şi publicului din România concerte live cu cele mai ample și dificile integrale pentru vioara solo — Paganini, Ysaïe sau Bach.

Alexandru Tomescu a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani la vioara Stradivarius Elder-Voicu, o vioară considerată a fi una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate viori Stradivarius din lume.

 
Turneul internaţional Stradivarius şi Alexandru Tomescu fac o escală excepţională la Paris