Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa adoptă o poziţie mai "pragmatică" în criza siriană

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Franţa adoptă o nouă poziţie, "pragmatică" şi "realistă" în contextul conflictului sirian. Parisul nu mai consideră ca fiind o prioritate plecarea de la putere a preşedintelui Bachar al-Assad. Șeful statului francez Emmanuel Macron a oficializat această linie politică în ciuda unor critici care i se aduc.

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, aflat la începutul acestei săptămîni la Moscova, le-a anunţat acest lucru ruşilor. Preşedintele Emmanuel Macron, într-un interviu apărut joi în opt ziare europene, o anunţă în faţa întregii lumi. Pentru Franţa prioritatea este lupta împotriva terorismului, iar în ce-l priveşte pe Bachar al-Assad, atîta timp cît nu se poate vorbi de un succesor legitim al său, e mai bine ca el să rămînă la putere la Damasc.

Schimbarea de atitudine este evidentă, dacă ţinem cont că timp de ani de zile Franţa a fost ţara care a cerut cu cea mai mare virulenţă îndepărtarea de la putere lui Bachar al-Assad, ca primă condiţie pentru găsirea unei soluţii de pace. In urmă cu cinci ani şeful de atunci al diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, anunţa chiar că zilele lui Bachar al-Assad la Damasc erau numărate. Iar ulterior, la toate reuniunile şi negocierile de pace, îl desemna pe Bachar al-Assad ca principal responsabil pentru baia de sînge din Siria, calificîndu-l ca un "magnet" al terorismului internaţional.

După atentatele din 2015 din Franţa, preşedintele François Hollande şi-a mai nuanţat atitudinea, adoptînd şi el ca primă urgenţă combaterea jihadismului, dar continuînd să afirme sistematic în subsidiar că Bachar al-Assad nu putea în nici un caz încarna viitorul Siriei.

Emmanuel Macron, însă, care a făcut un gest de apropiere faţă de ruşi, înţelege să reintre în jocul diplomatic al Orientului Apropiat într-un moment cînd americanii precum şi ONU nu au o mare vizibilitate (cum scrie Agenţia France Presse) pe terenul acestui dosar. Pragmatismul îi face acum pe francezi să-şi amplifice cooperarea cu ruşii şi să adopte oarecum poziţia Moscovei faţă de preşedintele Bcahar al-Assad, dar Emmanuel Macron a avertizat că în caz de utilizare de arme chimice de către regimul sirian acesta va fi sancţionat militar.