Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscheea istorică din Mosul, distrusă de islamişti

minaret.jpg

Minaretul înclinat al moscheeii al-Nuri din Mosul, mai 2017
Minaretul înclinat al moscheeii al-Nuri din Mosul, mai 2017
Sursa imaginii: 
Ahmad al-Rubaye / AFP

Jihadiştii organizaţiei stat islamic au distrus emblematicul minaret înclinat al vechii moscheei din Mosul. Teroriştii afirmă însă că nu ei ar fi dărâmat acest simbol al oraşului irakian ci coaliţia internaţională condusă de americani. O certitudine există, monumentul istoric ridicat în secolul 12 a dispărut de pe faţa pământului.

Marea moschee al-Nuri din partea veche a oraşului Mosul era cunoscută mai ales graţie minaretului ei înclinat, botezat dealtfel « cocoşatul ». Construcţia edificiului religios fusese ordonată de Nuredin al-Zink în 1172. Nuredin al-Zink, unificatorul Siriei, domnise la un moment dat şi asupra oraşului Mosul. El este considerat drept o figură a rezistenţei contra cruciaţilor şi cel cu care este asociată pentru prima dată noţiunea de jihad. Dealtfel, încă în zilele noastre, retorica jihadistă foloseşte cuvântul « cruciaţi » pentru a-i descrie pe occidentali.

Moscheea al-Nuri, cu excepţia minaretului ei înclinat, a fost dărâmată în trecut şi apoi reconstruită în 1942 în cadrul unui proiect de renovare. Acum, iată, ea a fost complet pusă la pământ, împreună deci cu celebrul minaret. O distrugere pe care Irina Bokova, directoarea generală Unesco, a deplâns-o, estimând că « ea adânceşte şi mai mult rănile societăţii irakiene ».

In timp ce armata irakiană, lansată într-o vastă ofensivă de recucerire a oraşului Mosul, se afla doar la 50 de metri de moschee, aceasta ar fi fost distrusă de organizaţia stat islamic. O spune nu doar statul major irakian ci şi cel american. De partea sa, Daech afirmă, via agenţia sa de propagandă Aqma, că edificiul religios ar fi fost distrus de un bombardament american. « Este o recunoaştere oficială a înfrângerii » grupului, spunea premierul irakian Haider al-Abad. De partea sa, generalul care conducea operaţiunile armatei irakiene la faţa locului evocă « o crimă istorică » comisă din nou de jihadişti.

Moscheea al-Nuri, locul în care Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat « califatul »

Minaretul de la Mosul nu este însă primul edificiu istoric demolat de islamişti în Irak sau în Siria. In Irak, au fost astfel déjà distruse în cadrul unei « curăţiri culturale » biblioteca din Mosul şi situl arheologic de la Nimrod. In Siria, Daech a distrus cele mai frumoase temple de la Palmira dar şi minaretul moscheeii omeiazilor din Alep.

Reamintim că în această moschee al-Nuri şi-a făcut singura apariţie publică şeful organizaţiei stat islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, pe 5 iulie 2014. Cu această ocazie, el proclama lumii întregi creearea « califatului » pe toate teritoriile cucerite de combatanţii săi în Siria şi Irak.

Distrugerea celor două monumente, moscheea şi minatertul ei, cele mai celebre din acest al doilea oraş ca mărime din Irak care este deci Mosul, intervine după 4 zile de ofensivă a armatei irakiene contra jihadiştilor din Daech. Rezistenţa este sângeroasă iar militarii irakieni, sprijiniţi de coaliţia condusă de americani, înaintează cu mare greutate.

Distrugerea patrimoniului din Mosul coincide cu ziua în care ministerul rus de externe afirmă « cu un grad mare de certitudine că Abu Bakr al-Baghdadi, şeful Daech, a murit » într-un bombardament al aviaţiei ruse de la sfârşitul lunii mai.

 
Moscheea istorică din Mosul, distrusă de islamişti