Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul proiect de lege antiteroristă din Franţa, o permanentizare a stării de urgenţă?

antitero.jpg

Un militar francez, membru al operatiunii Sentinelle lansatà dupà atentatele din ianuarie 2015
Un militar francez, membru al operatiunii Sentinelle lansatà dupà atentatele din ianuarie 2015
Sursa imaginii: 
Reuters

5 zile după noua tentativă de atentat dejucată pe Champs-Elysées, a fost prezentat în Consiliul de miniştri de la Paris un nou proiect de lege antiteroristă. Textul urmăreşte să pregătească ieşirea Franţei din starea de urgenţă şi « să concilieze », spune ministrul de interne, « eficacitatea şi respectarea libertăţilor publice esenţiale ». Textul a provocat însă déjà îngrijorări în rândul apărătorilor acestor libertăţi publice.

Teama asociaţiilor este ca nu cumva starea de urgenţă să nu devină norma, să nu intre în dreptul comun. Într-adevăr, două dispoziţii majore din starea de urgenţă riscă să devină permanente.

În primul rând, e vorba de percheziţiile administrative. Ele se vor numi de acum încolo « vizite şi sesizări ». Ele vor putea fi realizate zi şi noapte, ceea ce nu este posibil în legea actuală. Apoi, persoanele vizate de acest tip de măsură trebuie să reprezinte « o ameninţare de o gravitate excepţională pentru securitatea şi ordinea publică » şi să fie « în relaţie normală cu persoane sau organizaţii cu scopuri teroriste ». Un judecător de la tribunalul din Paris va autoriza aceste percheziţii iar procurorul doar va trebui să fie în prealabil informat

A doua îngrijorare exprimată de asociaţiile de apărare a libertăţilor publice se referă la zona geografică delimitată impusă unor suspecţi. Nu mai e vorba deci doar de domiciliul forţat ci de un teritoriu, al unei comune de exemplu. Noile dispoziţii sunt prezentate drept « mai restrictive decât în starea de urgenţă, cu efecte ce urmăresc însă concilierea mai bună a eficacităţii supravegherii şi posibilitatea de a duce o viaţă privată şi familială normală ». Aceste măsuri vor fi limitate la trei luni şi eventual prelungite dacă autoritatea administrativă aduce noi elemente. Suspectul nu mai trebuie să treacă pe la comisariat decât o dată pe zi faţă de maximum 4 pe zi sub regimul stării de urgenţă. Cu acordul lor, respectivele persoane vor putea alege să poarte un dispozitiv de supraveghere de tip brăţară electronică.

Opozanţii acestui proiect cer un control judiciar înaintea aplicării acestor măsuri ori actualul proiect nu prevede un control – al justiţiei administrative – decât a posteriori.

Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă, şi-a dat avizul favorabil acestui text

Dacă proiectul este adoptat ca atare, prefecţii vor putea să instaureze « zone de protecţie » pentru a securiza un loc sau un eveniment contra unui risc terorist. In acest perimetru se vor putea realiza controale corporale, inspecţii vizuale ale bagajelor şi, cu acordul şoferilor, controale în maşini. Dacă aceştia refuză, vor trebuie să părăsească deîndată perimetrul. Acest lucru, care până acum nu se putea realiza decât în urma unei cereri judiciare, se va putea face la nevoie şi cu ajutorul agenţilor de securitate privaţi.

Proiectul de lege mai prevede transpunerea în legea franceză a directivei europene privind PNR – Passenger Name Record, informaţiile referitoare la toţi pasagerii aerieni.

În fine, lăcaşurile de cult vor putea fi închise la cererea prefectului pentru a evita acte teroriste. Până acum, în afara stării de urgenţă, doar primarii putea decide închiderea unui lăcaş de cult. In timpul stării de urgenţă, 16 astfel de lăcaşuri au fost închise prin decizie prefectorală.

În aşteptarea discutării şi a eventualei amendări a acestui proiect de lege, starea d eurgenţă a fost prelungită pentru a 6-a oară consecutiv în ultimul an şi jumătate. Noua lege antiteroristă ar putea intra în vigoare pe întâi întâi noiembrie, speră ministrul de interne Gérard Collomb.

 
Noul proiect de lege antiteroristă din Franţa, o permanentizare a stării de urgenţă?