Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libération: "Laura Kovesi – justiţiara României"

Laura Kovesi

Laura Kovesi
Laura Kovesi
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi-a pus semnătura, marţi 27 iunie, la Paris, pe un protocol de schimburi între Parchetul naţional financiar francez şi Parchetul naţional anti-corupţie din România. Cotidianul Libération publică în context un articol intitulat "Laura Kovesi – justiţiara României".

Articolul este scris de Irène Costellian, corespondentă la Bucureşti a cotidianului Libération, şi punctează întregul parcurs profesional al doamnei Laura Kovesi, amintind şi faptul că ea rămîne une "personaj controversat". Laura Kovesi este citată de mai multe ori în articol, printre altele cu această frază: "Sper că societatea doreşte o Românie mai cinstită şi sper că va exista suficientă voinţă politică pentru menţinerea progresului în acest sens".

Publicul francez înţelege însă repede din acest articol că partida nu este cîştigată pentru Laura Kovesi şi cei care doresc eradicarea corupţiei din România. Pentru că "bilanţul luptei împotriva corupţiei, în ciuda unor progrese semnificative, nu este chiar atît de strălucit", notează autoarea articolului. Este citat şi un raport realizat de Transparency International de unde rezultă de fapt că o treime dintre români recurg în continuare la vechiul obicei al "atenţiilor", ca să nu spunem dare de mită, atunci cînd au nevoie de vreun serviciu din sfera administraţiei publice, sau atunci cînd trebuie să-şi asigure poziţia într-o intreprindere.

Irène Costellian evocă în articolul său şi atacurile la adresa doamnei Laura Kovesi, uneori însoţite de argumente dintr-o altă epocă, de genul "este un agent în slujba străinătăţii".

In Franţa opinia publică este în prezent extrem de sensibilă la tot ceea ce ţine de moralizarea vieţii politice. Iar preşedintele Emmanuel Macron, care se doreşte o voce puternică în Europa, încarnează într-un fel o nouă modalitate de a face politică. Pe plan european lupta împotriva corupţiei va rămîne o prioritate. Iar protocolul semnat la Paris de doamna Laura Kovesi echivalează cu un semnal clar în direcţia celor care, în România, mai speră că independenţa justiţiei ar putea fi frînată.

Mai precis, mesajul este acesta: în nici un caz Europa nu va permite României să revină la practici incompatibile cu valorile pe care Uniunea le impune ţărilor membre.