Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apropiere strategică între SUA şi India

3165trump.jpg

Donald Trump si Narendra Modi, 27 iunie 2017 Washington
Donald Trump si Narendra Modi, 27 iunie 2017 Washington
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Premierul indian Narendra Modi a efectuat o vizită foarte mediatizată în Statele Unite unde a fost primit cu căldură de preşedintele american Donald Trump. Apropierea dintre America şi India este urmărită cu atenţie de China, în contextul în care politica externă asiatică a lui Donald Trump este încă plină de ambiguităţi.

Intre aceşti trei giganţi, Statele Unite, China şi India, are loc un balet diplomatic plin de avertismente şi de mesaje subtile. Este ca şi cum trei elefanţi ar dansa pe o plută: fiecare încearcă să ocupe locul cel mai bun, dar fiecare mai ştie în acelaşi timp că nu are voie să împingă pe nimeni definitiv în apă, pentru că acest lucru ar atrage scufundarea întregului dispozitiv.

India şi China sunt rivali tradiţionali în Asia. După ce a fost multă vreme aliatul Uniunii Sovietice şi apoi al Rusiei, India s-a orientat în ultimii 15 ani spre Statele Unite ale Americii. Iar în prezent, în contextul în care Donald Trump este profund nemulţumit de cum au evoluat relaţiile economice dintre ţara sa şi China, venirea lui Narendra Modi la Washington s-a transformat într-o gesticulaţie la adresa autorităţilor chineze.

Camerele de luat vederi au captat nenumărate zîmbete şi gesturi de efuziune între cei doi lideri. De altfel unii comentatori, cum sunt cei ai Agenţiei France Presse, consideră că naţionalistul hinduist Narendra Modi are multe în comun cu populistul autoritar Donald Trump. Amîndoi au ajuns la putere după ce s-au declarat outsideri în politică dar au convins electorarul cu discursuri atipice rostite pe un ton vehement. Amîndoi sunt rezervaţi faţă de mediile de informare dar utilizează masiv Twitter-ul: Donald Trump are 32 de milioane de abonaţi iar Narendra Modi 31 de milioane.

In ciuda unor divergenţe în privinţa cîtorva dosare importante, cei doi lideri au preferat să joace pe cartea cordialităţii şi să anunţe un parteneriat aprofundat între ţările lor. "Lumea are nevoie de o Americă puternică", a spus Narendra Modi. Si tot el a subliniat că investiţiile americane în ţara sa, care numără un miliard trei sute de milioane de locuitori, sunt de natură să creeze milioane de locuri de muncă în America.

De partea sa, Donald Trump a avut cuvinte de laudă pentru rolul pozitiv jucat de India în Afganistan, unde Washingtonul urmează să trimită 5000 de soldaţi suplimentari. Elogiu pronunţat nu întîmplător, dacă ţinem cont că un alt mare rival al Indiei este Pakistanul. Ori această ţară este sistematic acuzată de Afganistan că îi sprijină pe talibani.

Cei doi demnitari au avut grijă să nu abordeze subiectele delicate, cum ar fi retragerea Statelor Unite din acordul semnat la Paris în privinţa schimbărilor climaterice. Si nici problema vizelor, pentru că mulţi specialişti indieni visează să poată lucra în intreprinderile din Silicon Valley dar Donald Trump a promis să le dea prioritate americanilor.

Relaţiile dintre India şi Statele Unite au, cu siguranţă, toate şansele să se dezvolte intens, dar o anumită undă de utopie pluteşte peste ele. Este poate semnificativ faptul că înainte de vizita lui Narendra Modi la Washington un sat indian extrem de sărac situat nu foarte departe de de New Delhi a decis să-şi schimbe numele. Din Marora el vrea să devină Trump, gîndindu-se că poate o ploaie de investiţii s-ar putea abate în urma acestui gest… Visul american rămîne unul din produsele pe care Statele Unite au ştiut să-l vîndă cel mai bine, ba chiar să-l ofere cadou, gratuit, întregii umanităţi.

Cum spun francezii, promisiunile nu-i angajează cu nimic pe cei care le fac iar cei care le cred o fac pe răspunderea lor.