Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procrearea medical asistată, în curând permisă tuturor femeilor din Franţa?

pma.jpg

Accesul la PMA pentru cuplurile lesbiene era una din cererile prioritare exprimate recent la Gay Pride de militantii LGBT
Accesul la PMA pentru cuplurile lesbiene era una din cererile prioritare exprimate recent la Gay Pride de militantii LGBT
Sursa imaginii: 
Nicolas MESSYASZ/CIRIC

Comitetul de etică din Franţa – organ consultativ dar cu o pondere politică tot mai mare - a dat un aviz revoluţionar. Preşedintele Emmanuel Macron a spus că aşteaptă avizul acestui organ pentru a lansa dezbaterea privind procrearea medical asistată. Ori, Comitetul de etică s-a declarat favorabil deschiderii acestei tehnici tuturor femeilor.

E o adevărată revoluţie. In avizul său privind « cererile societale » legate de recurgerea la ajutorul medical pentru procreare, Comitetul consultativ naţional de etică s-a declarat favorabil deschiderii acestor tehnici pentru toate cuplurile – deci şi cele lesbiene – şi femeilor singure care vor să procreeze fără partener masculin, graţie unei donări de spermă. Astăzi, procrearea medical asistată (PMA) – sau reproducerea umană asistată medical (RUAM) – este rezervată în Franţa doar cuplurilor heterosexuale care nu pot avea copii în mod natural.

Comitetul de etică a avut nevoie de trei ani şi jumătate ca să-şi dea acest aviz. O perioadă în care specialiştii grupului au constatat că « femeile sunt autonome »,« nu există nimic violent în tehnica procreării medicale asistate » şi că « relaţia cu copii în noile structuri familiale » nu riscă să fie influenţate de acest lucru.

Chiar dacă avizul Comitetului de etică este doar consultativ, el poate duce la o schimbare a legistaţiei. In timpul campaniei electorale, Emmanuel Macron se declarase favorabil « unei legi care să deschidă procrearea medical asistată cuplurilor lesbiene şi femeilor celibatare ».

« A redeschide dosarul acesta ar fi pentru Emmanuel Macron o eroare majoră » a avertizat colectivul anti-gay Manif pour tous. Federaţia LGBT – a asociaţilor lesbiene, gay, bi şi transsexuale – a « salutat » însă acest aviz favorabil şi a invitat parlamentul « să legifereze repede ».

Reamintim că ţări precum Spania, Belgia sau Marea Britanie propun această tehnică PMA franţuzoaicelor, contra nişte mii de euro.

 
Procrearea medical asistată, în curând permisă tuturor femeilor din Franţa?