Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Kövesi la RFI: “DNA-ul este un model pentru unele ţări din Europa”

802032936.jpg

Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA-ului și șefa Parchetului Național Financiar din Franţa, doamna Eliane Houlette.
Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA-ului și șefa Parchetului Național Financiar din Franţa, doamna Eliane Houlette.
Sursa imaginii: 
credit foto: Getty Images

Direcția Națională Anticorupție din România și Parchetul Național Financiar din Franța au încheiat, marţi 27 iunie 2017, la Paris, un acord bilateral de colaborare. Si-au pus semnătura pe document doamna Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA-ului și șefa Parchetului Național Financiar din Franţa, doamna Eliane Houlette.

În virtutea acestui acord cele două părţi îşi exprimă intenţia de a colabora mai bine, de a-şi coordona eforturile în cadrul anchetelor care atrag competența celor două parchete naționale specializate.

Agenţia France Presse arată într-o depeşă că această întărire a cooperării judiciare dintre cele două instanţe vizează “o accelerare a executării cererilor de întrajutorare", "dialogul personal" şi "organizarea unor schimburi practice de experienţă".

Doamna Eliane Houlette a precizat în context, la conferinţa de presă de marţi acordată după semnătura protocolului, că doi procurori francezi au fost recent în România pentru a participa la formarea unor anchetatori locali.

Doamna Laura Codruţa Kövesi s-a felicitat, printre altele, că Franţa a confiscat două imobile în valoare de trei milioane cinci sute de mii de euro achiziţionate de o persoană inculpată în România pentru corupţie.

Franţa s-a dotat din 2013 cu un parchet naţional financiar destinat să combată “criminalitatea economică şi financiară”.

Din multe puncte de vedere Franţa poate fi un model pentru România în materie de luptă împotriva acestui flagel mondial, corupţia, capabil să ia forme extrem de sofisticate. Tot aşa, Franţa poate fi considerată în prezent un model în materie de eforturi destinate moralizării vieţii politice, mai ales că un proiect de lege ajunge acum în faţa deputaţilor la acest capitol. Proiectul a fost impulsionat de noul preşedinte instalat la Palatul Elysée, Emmanuel Macron.

Si România însă poate fi un model de luptă împotriva corupţiei, în special prin mecanismul creat în 2002, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Dincolo de efectele ei devastatoare la nivel de economie, de comportament social şi de mentalităţi, corupţia este şi un fel de virus care videaza de fapt democraţie de sens. Ar fi important, şi aceasta este părerea mea personală, ca România, cînd va prelua preşedinţia Uniunii Europe, în prima jumătate a anului 2019, să propună pe agenda sa de dezbateri şi priorităţi lupta împotriva corupţiei.

In legătură cu protocolul semnat la Paris doamna Laura Codruţa Kövesi ne-a adus mai multe precizări, prin telefon.

 

 

 
Interviu cu Laura Codruţa Kövesi, procurorul şef al DNA-ului.