Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza din regiunea Golfului: delicată mediere americană

Statele Unite încearcă o mediere în criza diplomatică din regiunea Golfului Persic unde o coaliţie de state arabe, în frunte cu Arabia Saudită, a decis să izoleze total micul emirat Qatar. Nu se observă însă mari progrese deocamdată în contextul acestei medieri americane, iar statul Qatar are şi el cîţiva aliaţi importanţi în regiune.

Un fel de poker diplomatic se joacă în această regiune precum şi pe plan internaţional după ce Arabia saudită şi aliaţii ei au acuzat Qatarul că sprijină terorismul. Micul emirat a fost plasat într-un fel de regim de carantină pe data de 5 iunie. Iar mai nou i s-a dat un ultimatum. Mai precis, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, emiratul Bahrein precum şi ceilalţi mebri ai coaliţiei anti-Qatar au formulat 13 condiţii precise şi le-au transmis autorităţilor de la Doha. Printre ele: închiderea canalului de televiziune Al-Jazeera, închiderea bazei militare pe care o au turcii în Qatar şi restrîngerea relaţiilor dintre Qatar şi Iran.

Condiţii pe care Qatarul refuză să le accepte, ele fiind criticate şi de aliaţii emiratului, Turcia şi Iran. Este greu de imaginat într-adevăr că micul stat Qatar, care şi-a atras o faimă mondială datorită canalului de televiziune Al-Jazeera, ar putea renunţa la această formă de putere mediatică şi la marea influenţă pe care o are în lumea arabă.

Seful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, se consultă intens cu protagoniştii acestei crize care tulbură apele alianţelor tradiţionale şi îi pune pe americani într-o situaţie delicată. Pe teritoriul emiratul Qatar se află cea mai mare bază militară americană din regiune, centrul dispozitivului de luptă împotriva Organizaţiei statul islamic. Iat micul stat Bahrein găzduieşte baza navală a celei de-a cincea flote americane. Este imposibil deci, pentru Washington, să tranşeze în astfel de condiţii, cînd de fapt toate ţările din Golf sunt aliatele sale. Armata americană şi cea saudită cooperează strîns în contextul operaţiunilor anti-jihadiste, America fiind de fapt protectorul tradiţional al Arabiei saudite, în virtutea unui pact semnat cu multe decenii în urmă.

Unii comentatori cred că acum ecuaţia care trebuie rezolvată de americani ţine de formă: arabii sunt orgolioşi, pentru fiecare protagonist al acestei crize cel mai important lucru s-ar putea să fie acela de a ieşi cu faţa curată. S-ar putea însă ca unor ţări, precum Turcia sau Iranul, să le convină menţinerea actualelor tensiuni. Turcia a decis în orice caz să trimită mai mulţi soldaţi în Qatar, iar Iranul a asigurat Qatarul că va contribui masiv la aprovizionarea sa. In spatele crizei din regiunea Golfului sunt mai multe tensiuni acumulate, unele ancestrale precum rivalitatea dintre suniţi şi şiiţi, altele seculare precum rivalitatea dintre perşi (deci Iranul de azi) şi arabi.