Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce l-a invitat Macron pe Trump la ziua naţională a Franţei?

Emmanuel Macron, presedintele Frantei si Donald Trump, omologul sàu american

Donald Trump, preşedintele SUA, a acceptat miercuri invitaţia lui Emmanuel Macron de a veni la Paris pe 14 iulie pentru a asista la tradiţionala defilare militară pe Champs-Elysées cu ocazia zilei naţionale a Franţei. Soldaţi americani vor defila alături de militari francezi pentru a comemora centenarul intrării SUA în primul război mondial pe solul francez. Pe lângă această explicaţie oficială avansată de Paris, care ar putea fi motivele acestei vizite?

Să spunem pentru început că această vizită la Paris a lui Donald Trump a fost oarecum « smulsă » de Emmanuel Macron. Preşedintele francez îşi invitase omologul american prima dată la summitul NATO de luna trecută. In lipsa unei confirmări de la Casa albă, liderul francez a pus mâna pe telefon marţi seara şi l-a relansat pe preşedintele american. Si Donald Trump a acceptat, anunţa miercuri palatul Elysée, provocând totodată o mini-furtună politică la Paris.

Reacţiile şi comentariile legate de « diplomaţia macroniană » nu au lipsit. Pentru preşedintele francez, această vizită va marca din nou spiritele după cea a lui Vladimir Putin în mai la palatul Versailles. Macron şi Trump s-au văzut déjà. O primă dată, la summitul NATO de la Bruxelles când francezul a « rezistat » îndelungatei strângeri de mână a americanului. « Un moment al adevărului » avea să spună câteva zile mai târziu Macron promiţând că nu va face « mici concesii, nici măcar simbolice. Donald Trump, preşedintele turc sau cu cel rus sunt într-o logică a raportului de forţă dar asta nu mă deranjează » mai afirma atunci Emmanuel Macron. Un preşedinte care nu a ezitat nicio clipă să-i dea replica lui Donald Trump după ce acesta anunţase retragerea SUA din acordul de la Paris privind clima. « Make our planet great again » spunea Macron parafrazându-l, în engleză deci, pe omologul său de la Washington. La rândul lui, Trump nu ezitase nici el să critice Franţa – « Franţa nu mai e Franţa ; Parisul nu mai e Parisul » spunea el comentând situaţia în Hexagon după atentatele din 2015 şi 2016.

Lăsând însă deoparte aceste « dueluri » verbale, unii analişti şi istorici sunt de părere că vizita lui Trump la Paris îi dă ocazia lui Macron să dea o lovitură dublă : politică şi mediatică. « In fapt, lui Trump i se va cere să aducă un omagiu valorilor Revoluţiei franceze şi principiilor Luminilor care se cristalizează în această zi de 14 iulie » spune istorica Isabelle Davion, specialistă a diplomaţiei. Pe de altă parte, cum este vorba de o defilare militară, există şi dorinţa de a arăta puterea armată a Franţei. In fine, cum spune Pascal Boniface, directorul-fondator al Institutului de relaţii internaţionale şi strategice, « Macron vrea să arate că nu-i e frică de contact, că nu vrea să ostracizeze un stat din cauza liderului său dar nici nu vrea să cedeze exigenţelor acestuia ».

In ciuda corului de nemulţumiţi – « Donald Trump nu este binevenit » a exclamat liderul stângist Jean-Luc Mélenchon – în zilele noastre, "a te pune la tribună lângă liderul primei puteri mondiale îţi ridică şi ţie rangul în ochii opiniei internaţionale" scrie 20 Minutes.

Intr-un lung editorial, jurnalistul Bernard Guetta îşi termina cronica pe postul de radio France Inter astfel : « Invitaţia făcută lui Trump de a veni la Paris nu este o eroare pentru că imaginile contează în politică. Macron şi Trump la aceeaşi tribună, este o lovitură de poker care poate aduce mult la fel cum poate şi costa foarte scump ».

Există o serie de convergenţe, de puncte de vedere comune, mai ales pe teme internaţionale, între Donald Trump şi Emmanuel Macron

O serie de dosare internaţionale vor figura pe agenda discuţiilor bilaterale pe care le vor avea pe 14 iulie Emmanuel Macron şi Donald Trump. Cap de listă, Siria. Cei doi lideri s-au înţeles să sancţioneze orice nouă utilizare de arme chimice de către regimul de la Damasc. Apropierea franco-americană pe acest dosar permite Parisului să revină în centrul Orientului mijlociu şi să-şi întărească de asemenea poziţi aîn tentativa de a-şi relansa relaţiile cu Rusia. « In cazul în care Franţa reuşeşte să dialogheze în acelaşi timp cu Washington şi Moscova, acest lucru ar transforma Parisul în lider politic al Uniunii europene » spunea Bernard Guetta, citat ceva mai devreme.

In fine, Trump şi Macron urmăresc îndeaproape tensiunile dintre Qatar şi vecinii săi. SUA, aliate cu Arabia saudită, caută să calmeze spiritele, la fel ca şi Franţa. « Faptul că cele două state vor să evite un nou conflict în Orientul mijlociu arată că în ciuda dezacordului pe climă, Parisul şi Washington se pot regăsi pe alte dosare cruciale » notează Ulysse Gosset, un alt celebru comentator francez.

 
De ce l-a invitat Macron pe Trump la ziua naţională a Franţei?