Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Start din Germania al celei de-a 104-a ediţii a Turului ciclist al Franţei

Sâmbătă 1 iulie, se dă startul celei de-a 104-a ediţii a Turului ciclist al Franţei. O plecare care se va da din Germania, mai exact de la Düsseldorf. Participă anul acesta 198 de ciclişti repartizaţi în 22 de echipe.

Intins ca de obicei pe trei săptămâni, Turul Franţei şi cele 21 de etape ale sale acoperă în acest an 3540 de kilometri. Ca de fiecare dată însă doar câteva dintre ele – 4-5, montane, în Pirinei şi în Alpi – vor fi extrem de spectaculoase.

30 de ani după precedentul start german – din Berlinul de Vest, înaintea căderii zidului – cea mai mare cursă sportivă din lume îşi regăseşte « marea dragoste », o dragoste puţin bulversată de afacerile de dopaj. Dealtfel, două decenii după unica victorie a unui german în Turul ciclist al Franţei, Jan Ulrich – găsit vinovat de dopaj ulterior – nici măcar nu a fost invitat la startul de la Düsseldorf.

Mulţimea adunată în oraşul german de pe Rin – pe malulrile căruia se va derula dealtfel această primă etapă – este pusă sub înaltă supraveghere poliţienească. O bridagă franco-germană de poliţişti şi jandarmi a fost mobilizată patru zile acolo iar în Hexagon, pe traseul turului se vor desfăşura nu mai puţin de 23.000 de membri ai forţelor speciale de intervenţie. Tinând cont de contextul securitar excepţional, pentru prima dată şi o brigadă de câini dresaţi ca să detecteze explozibili va interveni în apropierea liniilor de plecare şi sosire. In total sunt aşteptaţi pe margine atraseului Turului circa 12 milioane de spectatori.

105 ore de direct la televiziune, 120 de care TV şi 60 de km de cabluri

Chiar dacă se vrea o ediţie « dechisă », fără mari favoriţi, există totuşi pe linia de plecare Chris Froome, britanicul care a câştigat déjà de trei ori La Grande Boucle cum este poreclit de francezi Turul Franţei. In vârstă de 32 de ani, « Froome nu a câştigat însă deocamdată nimic anul acesta » reaminteşte Christian Prudhomme, directorul general al cursei. Francezul Romain Bardet, numărul doi anul trecut, s-ar putea şi el impune în fine acum. Alte nume sonore la această ediţie 2017 : australianul Richie Porte, spaniolul Alberto Contador, italianul Fabio Aru şi columbianul Nairo Quintana.

Pe linia de plecare figurează totuşi 49 de neofiţi, un sfert din totalul cicliştilor, care nu au mai concurat niciodată până acum pe Tour de France. Dacă tot suntem la cifre, să mai spunem că francezii sunt şi anul acesta majoritari – 39 de sportivi – mult în faţa altor naţii cicliste : 18 din Italia, 16 din Belgia şi Germania, 15 din Olanda, şamd. Mai toate continentele sunt reprezentate dar partea nord-americană e redusă la 3 ciclişti în timp ce Rusia este complet absentă, pentru prima dată de un sfert de secol. Cel mai tânăr este un francez de 22 de ani, cel mai în vârstă concurent are 40 de ani şi a fost desemnat de abia marţi în locul unui coleg găsit dopat.

Pentru prima dată, întreaga cursă va fi retransmisă în direct la televiziune. 105 ore de direct cu totul ! circa 500 de oameni muncesc pentru echipele de producţie. In zona tehnică d ela sosire, pe 5.000 metri pătraţi vor exista 120 de care de televiziune iar zilnic se vor trage acolo 60 de kilometri de cabluri.

 
Start din Germania al celei de-a 104-a ediţii a Turului ciclist al Franţei