Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Versailles: discurs prezidenţial în faţa Parlamentului

macron.jpg

Președintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée, 28 iunie 2017
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Început de săptămînă plin de efervescenţă politică în Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron îşi expune luni 3 iulie, în faţa parlamentului reunit la Versailles, marile orientări pentru următorii cinci ani. Iar marţi 4 iulie îşi rosteşte discursul de politică generală primul ministru Edouard Philippe. Decizia lui Emmanuel Macron de a reuni Parlamentul la Versailles este însă criticată de opoziţie şi de o parte a presei.

Cotidianul Le Monde consideră că şeful statului a "încălcat" cutumele republicane prin această dorinţă de a lua cuvîntul la Versailles. Iar faptul că se exprimă înaintea primului ministru este văzut ca o "inovaţie" nu tocmai politicoasă. Cei mai vehemenţi par să fie însă radicalii de stînga în frunte cu Jean-Luc Mélenchon. Ei anunţă de altfel că nu se vor duce la Versailles pentru acest discurs prezidenţial taxat drept "o eroare politică", o derivă "imperială". Şi din rîndurile dreptei, mai precis ale partidului Republicanii, răsună voci critice. Suntem invitaţi la Versailles "ca să-l aplaudăm pe noul prinţ" declară, de exemplu, Guillaume Larrivé.

In acest context începe să capete contur un nou concept: macronismul. Pur şi simplu preşedintele Emmanuel Macron este acuzat că vrea să conducă Franţa ca şi cum ar fi o intreprindere, că se inspiră din aşa-numitul "despotism luminat", că vrea să-i imite pe Napoleon Bonaparte şi pe generalul de Gaulle, că se poziţionează în rolul de "salvator al patriei".

In Franţa, cînd un preşedinte concentrează în mîna sa prea multe puteri, şi este cazul acum cu Emmaneul Macron, el devine imediat suspect. Personal constat că este prea devreme ca şeful statului francez să fie judecat şi evaluat în funcţie de fapte sau de bilanţ, şi că unii se grăbesc să-l incrimineze analizîndu-i doar gesturile sau stilul.

Franţa rămîne deci o ţară dificil de condus, ceea ce observa şi generalul de Gaulle, care este des citat cu fraza următoare: "Cum vreţi să guvernaţi o ţară care are 246 de varietăţi de brînză?". De Gaulle făcea această remarcă în urmă cu peste 50 de ani, ori, de atunci, numărul varietăţilor de brînză în Franţa a crescut şi mai mult…