
Special Paris
De ce se exprimă preşedintele Emmanuel Macron în faţa Congresului francez reunit la Versailles?
macron.jpg

Forma discursului prezidenţial de la Versailles se inspiră pe larg din cea a discursurilor despre starea naţiunii rostite anual de preşedinţii americani. Unii analişti deplâng de aceea o "americanizare a vieţii politice franceze".
În această după-amiază Emmanuel Macron va prezenta situaţia Franţei şi "va schiţa marile linii ale politicii pe care o va duce de-a lungul mandatului său. Discursul prezidenţial va fi concis - maximum o oră - şi nu va intra în detaliile foii de parcurs a miniştrilor, pe care o va prezenta a doua zi premierul Edouard Philippe în discursul său de politică generală. Discursurile preşedintelui şi premierului vor fi co-construite şi complementare" precizează palatul Elysée.
Din spusele anturajului prezidenţial, discursul de la Versailles îi va da ocazia lui Macron să "explice în ce lume trăim, care sunt provocările ţării la acest început de secol 21 şi cum vede preşedintele funcţionarea instituţiilor".
Perspectiva acestui dublu discurs preşedinte-premier la interval de nici 24 de ore a provocat însă ironii şi critici din partea unor politicieni din opoziţie. Stângiştii conduşi de Jean-Luc Mélenchon denunţă "o dimensiune faraonică a monarhiei prezidenţiale" şi anunţă că nu se vor deplasa la Versailles. La fel, comuniştii şi o parte din aleşii conservatori şi socialişti vor boicota Congresul. Ei denunţă printre altele inutilitatea acestei întâlniri dar şi costul ei extrem de ridicat.
A aduna la un loc 577 de deputaţi şi 348 de senatori - adică 925 de parlamentari - costă, în funcţie de diversele estimări avansate de presa franceză, între 200.000 şi 600.000 de euro.