Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj în Franţa: imigraţia şi islamul, surse de nelinişte

retouche1_0.jpg

Migranti la Paris în asteptarea unei repartizari în centre de primire
Migranti la Paris în asteptarea unei repartizari în centre de primire
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Imigraţia şi islamul rămîn subiectele care provoacă în Franţa cele mai multe clivaje şi angoase în rîndurile populaţiei. Este ceea ce rezultă dintr-un sondaj comandat de cotidianul Le Monde. "65 la sută dintre persoanele intervievate afirmă că sunt prea mulţi străini în Franţa", este una din concluziile anchetei. 

Iată genul de subiect care deranjează sau care este susceptibil să declanşeze polemici. Le Monde consideră însă că şi mai gravă ar fi ignorarea acestui subiect "sensibil". Cotidianul este de părere că nota de "optimism" cu care a venit la putere preşedintele Emmanuel Macron nu diminuează cu nimic neliniştea francezilor în privinţa celor două aspecte: străinii şi islamul. La întrebarea dacă imigranţii fac eforturi pentru a se integra, 61 la sută dintre cei care au participat la sondaj spun "nu". Iar 54 la sută consideră că este dificil pentru un imigrant să se integreze în Franţa.

Sentimentul de nesiguranţă resimţit în Franţa pare să nu diminueze, el se menţine la acelaşi nivel din 2014. Ceea ce apare ca fiind destul de surprinzător este că angoasa cea mai mare se resimte în sînul aşa-zisei "clase muncitoare". Lucrătorii, sau muncitorii, sau personalul mai puţin calificat se arată, în proporţie de 77 la sută, reticient faţă de străini. Categoriile cu o mai ridicată pregătire profesională au mai puţine rezerve, 66 la sută pentru salariaţi, 57 la sută pentru profesiile intermediare, 46 la sută pentru cadre.

Un veritabil mit se prăbuşeşte de fapt, un mit întreţinut multă vreme de stînga franceză, acela a internaţionalismului proletar, la solidarităţii dintre lucrătorii de pretutindeni care nu ar avea, chipurile, decît o singură identitate, una ideologică de fapt, exprimată prin inamicul comun care ar fi burghezia sau capitalismul.

60 la sută dintre francezi mai declară că "astăzi nu se mai simt la ei acasă" şi au o părere negativă despre evoluţia islamului. Doar 40 la sută dintre francezi consideră că modul în care religia musulmană este practicată în Franţa ar fi compatibilă cu valorile societăţii franceze. Sigur, atentatele comise în Franţa au contribuit mult la apariţia acestor temeri. In 2013 doar 26 la sută dintre francezi considerau islamul incompatibil cu valorile Republicii franceze, mai arată Le Monde.