Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, ordinea discursurilor: după preşedinte urmează premierul…

2017-05-15t152659z_1446536792_rc11eb3879e0_rtrmadp_3_france-election-premier_0.jpg

Premierul francez Edouard Philippe
Premierul francez Edouard Philippe
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

După discursul solemn pronunţat luni la Versailles de preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, marţi 4 iulie este rîndul premierului Edouard Philippe să-şi prezinte programul de politică generală. El urmează să dea detalii legate de punerea în aplicare a unor reforme anunţate deja de şeful statului, şi să-şi precizeze metoda de lucru.

Liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, a declarat într-un interviu că preşedintele francez, prin discursul pronunţat la Versailles, "l-a redus la neant" pe primul ministru. Această ordine a intervenţiilor a suscitat bineînţeles multe specualţii, şi multă lume aşteaptă acum să vadă cu ce "lucruri noi", sau cu ce ton nou mai poate veni primul ministru după solemna prestaţie a preşedintelui. Cotidianul Le Monde dezvăluie cîteva detalii din culise şi arată că Edouard Philippe şi-a cizelat îndelung discursul. În ultimile zile el a afişat o atitudine senină, pentru a arăta probabil că în nici un caz nu se simte destabilizat de intervenţia prezidenţială.

Între cei doi oameni există un echilibru perfect, mai consideră Le Monde, deşi ei se cunosc puţin, de puţină vreme, de fapt s-au apropiat abia între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Edourd Philippe, în vîrstă de 46 de ani, fost primar al oraşului le Havre, este un amestec de rigiditate şi decontractare, mai arată le Monde. Acest om pasionat de Alexandre Dumas, care evită (cînd poate) limba de lemn, se vede obligat să navigheze cu atenţie între un preşedinte care a ţinut să arate clar cine este adevăratul patron şi misiunea sa extrem de importantă. Recent Edoard Philippe a formulat cîteva consideraţii critice faţă de excesele bugetare ale guvernului precedent.

Le Monde observă însă că la ora respectivelor "excese" din acel guvern făcea parte şi Emmanuel Macron… este greu de crezut însă că între preşedinte şi premier vor apărea mici "fisuri", deşi presa n-ar ezita să le analizele copios. Fostul preşedinte Nicolas Sarkazo l-a taxat la un moment dat pe primul său ministru François Fillon de "colaborator", ceea ce a făcut atunci să curgă multă cerneală. In condiţii normale, cînd nu se pune problema coabitării, este adevărat că în Franţa rolul primului ministru apare mai atenuat.

Depinde însă de personalitatea fiecărui premier, iar interesul lui Edouard Philippe, mai citim în Le Monde, este acela de a rămîne prim ministru cît mai mult timp.