Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un tratat de liber schimb UE - Japonia la orizont

sommet-ue-japon-vers-un-accord-commercial-sur-le-libre-echange-jeudi.jpg

Shinzo Abe, Donald Tusk si Jean-Claude Juncker
Shinzo Abe, Donald Tusk si Jean-Claude Juncker
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Uniunea Europeană urmează să semneze săptămîna aceasta, la Bruxelles, un acord politic cu Japonia în vederea parafării unui important tratat comercial de liber schimb negociat de patru ani între cele două părţi. Prin semnarea, la Bruxelles, a acestui acord-cadru Uniunea Europeană şi Japonia doresc să dea un exemplu pe plan mondial, într-un moment cînd Statele Unite au adoptat o politică mai degrabă protecţionistă.

Tratatul care uremează să fie semnat de Uniunea Europeană este chiar mai important pentru vechiul continent decît cel, oarecum similar, semnat cu Canada. Primul ministru japonez, Shinzo Abe, preşedintele Comisiei europene Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului european Donald Tusk urmează să-şi pună semnătura pe document. El este foarte important şi pentru Japonia după ce, în ianuarie anul acesta, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite se retrag din Tratatul Trans-Pacific, semnat inţial între 11 ţări din regiunea Asia-Pacific.

Uniunea Europeană şi Japonia au decis să semneze acest acord-cadru şi pentru a transmite un mesaj în contextul reuniunii G20 de vineri şi sîmbătă de la Hamburg. Detaliile tratatului de liber-schimb dintre europeni şi japonezi mai au nevoie de ceva timp pentru a fi negociate, şi abia la toamnă documentul final va fi gata.

Uniunea Europeană este al treilea partener comercial al Japoniei. Pentru Uniunea Europeană, Japonia se situează abia pe locul şase în materie de schimburi comerciale. Shinzo Abe, premierul nipon, consideră că apropierea de Europa va avea efecte economice importante pentru 630 de milioane de europeni şi japonezi.

Merită în context să amintim că premierul japonez Shinzo Abe soseşte în Europa cu imaginea uşor afectată de o înfrîngere electorală fără precedent. Duminica trecută formaţiunea conservatoare liberal-democrată condusă de el a pierdut alegerile în contextul desemnării guvernatorului pentru aglomeraţia Tokyo. O femeie în vîrstă de 64 de ani, Yuriko Koike, a cîştigat majoritatea absolută în adunarea care administrează această regiune de 14 milioane de locuitori, ea fiind liderul unei noi mişcări numită "Locuitorii capitalei înainte de toate".

Partidul Liberal Democrat japonez, la putere aproape fără întrerupere din 1955 încoace, nu dispune în prezent decît 27 de locuri din cele 127 ale instanţei reprezentative respective, ceea ce a provocat un veritabil "tsunami politic" intern. Shinzo Abe, 62 de ani, promite de altfel o reformă internă a partiudului în speranţa că va fi propulsat din nou în fruntea sa la alegerile de anul viitor.