Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune G20 la Hamburg sub semnul unor multiple tensiuni

f322ca664af843fc5d3b35c7c468d4295cd08c5c.jpg

Doamna Angela Merkel discutînd cu responsabili europeni despre reuniunea G20 de la Hamburg
Doamna Angela Merkel discutînd cu responsabili europeni despre reuniunea G20 de la Hamburg
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Germania găzduieşte la sfîrşitul acestei săptămîni o reuniune la vîrf a grupului G20 pusă sub semnul acumulării multor tensiuni pe plan internaţional. Pentru a doua oară preşedintele american Donald Trump soseşte în Europa dar el nu mai este perceput ca un leader capabil să atenueze neliniştile, ci mai degrabă ca o personalitate provocatoare care merge împotriva curentului general. Ambianţa nu este cea mai bună la Hamburg, oraşul care găzduieşte reuniunea, unde mii de manifestanţi anti-globalizare avertizează că îşi vor face auzită vocea.

O planetă fără leadership

O lume în care nimeni nu se mai înţelege cu nimeni, o umanitate care nu-şi mai vede interesele esenţiale, nici măcar cele legate de propria sa supravieţuire. Iată decorul general al acestui forum al marilor puteri industriale şi militare, aşa-numitul grup G20. Si ca şi cum sursele de tensiune nu ar fi fost suficiente, Coreea de Nord se înscrie şi ea pe ordinea de zi cu o nouă provocare alarmantă, tirul de rachetă intercontinentală tras chiar de Ziua independenţei americane, pe 4 iulie.

Discuţia în jurul programului nuclear nord coreean ia într-adevăr amploare în acest context, pentru că dictatorul de la Fenian irită pe toată lumea, dar nu în acelaşi fel. China, de exemplu, speră să instrumentalizeze în favoarea intereselor sale delirul militaro-narcisist al lui Kim Jong-un. În timp ce alte state din regiune, precum Japonia şi Coreea de sud, au motive să se teamă de caracterul imprevizibil al şefului suprem de la Fenian. De altfel la Hamburg marele summit G20 va fi precedat de un mini-summit reunind Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud.

Inainte de a ajunge la Hamburg, Donald Trump are pe agendă, mîine,  o vizită în Polonia, care se anunţă sub auspicii mai calme. El va rosti un discurs în contextul unei alte reuniuni la vîrf, la care participă şefi de stat şi de guvern din 12 ţări ale Europei centrale şi de răsărit. Toţi aceşti lideri au în comun cel puţin un lucru: şi anume convingerea că numai America le poate asigura securitatea în contextul noii politici a Rusiei, de "recuperare" a fostei sfere de influenţă sovietice. "Iniţiativa celor trei mări", aşa a fost anunţată această reuniune, dat fiind că trei spaţii geografice se întîlnesc în felul acesta, cu deschidere spre Marea Adriatică, spre Marea Baltică şi spre Marea Neagră.

Trei întîlniri bilaterale "sensibile"

La Hamburg, Donald Trump va avea întîlniri bilaterale cu Angela Merkel, cu Xi Jinping şi cu Vladimir Putin. Nici una dintre ele nu se anunţă sub semnul serenităţii.

Germania şi-a exprimat deja de mai multe ori, prin vocea cancelarei Angela Merkel, profunda nemulţumire faţă de modul în care Statele Unite au trădat cauza ecologică şi s-au retras din acordul semnat la Paris în vederea combaterii fenomenului de seră, a încălzirii globale. Europenii în general, precum şi lumea întreagă, au însă acest reproş să i-l formuleze impetuosului Donald Trump care nu vede decît interesele imediate ale ţării sale şi ale unor industrii energetice extrem de poluante.

Un comentator al Agenţiei France Presse consideră că reuniunea de la Hamburg este o bună ocazie pentru izolarea internaţională a Americii în dosarul ecologic. Dar îi pasă, oare, Americii lui Donald Trump că este izolată şi arătată cu degetul? Sau este el capabil, liderul de la Casa Albă, să-şi dă seama că are o responsabilitate morală în faţa umanităţii?

Germania, dar şi alte ţări precum Japonia sau China, sunt contrariate şi de noua politică protecţionistă a lui Donald Trump. Este oarecum de necrezut că ţara care se dorea un campion şi principalul promotor al liberului schimb, altfel spus America, începe să primească lecţii la acest capitol de la… puterea comunistă chineză.

In ce priveşte întîlnirea lui Donald Trump cu Xi Jinping, ea se va desfăşura în contextul unui dosar nord-coreean din ce în ce mai complicat. Donald Trump nu a ezitat, prin intermediul instrumentului său de comunicare favorit, adică un mesaj Twitter, să reproşeze Chinei că îi sabotează eforturile de a-l "cuminţi" pe Kim Jong-un. In plus, China pare să-şi amplifice schimburile comerciale cu Coreea de Nord, ceea ce suscită un plus de iritare la Washington.

A treia întîlnire bilaterală a lui Donald Trump, cu omologul său rus Vladimir Putin, nici ea nu se anunţă foarte cordială. Este pentru prima dată că Donald Trump discută faţă în faţă cu Vladimir Putin. Dosarul sirian, cel legat de Ucraina, precum şi problema cyber-atacurilor sunt doar trei subiecte de natură să crispeze feţele celor doi protagonişti şi să transforme zîmbetele de circumstanţă în grimase.

Din 2008 încoace, cînd a fost creat acest forum G20, acesta de la Hamburg se anunţă cel mai conflictual. Iar manifestanţii anti-globalizare, care ar putea să fie în jur de o sută de mii, au anunţat şi ei culoarea stării lor de spirit. Joi 6 iulie ei vor ieşi pe străzi avînd drept cuvînt de ordine “Welcome to hell” (Bine aţi venit în infern).