
Special Paris
Simone Veil la Panteon
2017-07-05t090412z_2073589507_rc1959273ea0_rtrmadp_3_people-veil_0.jpg

O ceremonie extrem de emoţionantă s-a derulat la Palatul Invalizilor, cu toate onorurile republicane prevăzute în astfel de situaţii. Garda republicană a purtat sicriul defunctei, acoperit cu drapelul tricolor, şi l-a depus chiar în mijlocul esplanadei, pe un simplu catafalc de lemn. In prezenţa a aproximativ 700 de invitaţi, printre care numeroase personalităţi franceze şi străine, preşedintele Emmanuel Macron a luat cuvîntul evocînd angajamente politice ale doamnei Simone Veil şi destinul ei de execepţie.
La vîrsta de 16 ani Simone Veil a fost deportată la Auschwitz, de unde a avut şansa să scape, ceea ce nu a fost cazul cu mai mulţi membri ai familiei ei.
În 1974, în calitate de ministru al sănătăţii, la ora la care era preşedinte Valéry Giscard d’Estaing, Simone Veil a pledat şi a obţinut adoptarea legii de legalizare a avorturilor. Iată o înregistrare de la acea oră, în care Simone Veil îşi asuma rolul de purtător de cuvînt al tuturor femeilor.
"Nici o femeie nu recurge la avort cu inima uşoară. Este suficient să ascultaţi ce spun femeile. Avortul este întotdeauna o dramă şi va fi întotdeauna o dramă" spunea atunci Simone Veil, aplaudată de mulţi deputaţi dar şi ultragiată de o parte a clasei politice franceze.
Mai tîrziu ea s-a angajat în favoarea proiectului european şi fost prima femeie desemnată preşedinte al Parlamentului european.
"În focul acestor bătălii politice Simone Veil a avut dreptate înaintea întregii lumi şi uneori împotriva întregii lumi", a spus preşedintele Franţei, justificînd astfel de ce Panteonul îşi deschide porţile pentru ea, precum şi pentru soţul ei decedat în 2013. Să-l ascultăm pe şeful statului francez adresîndu-se direct doamnei Simone Veil a cărei memorie rămîne vie:
"În această zi îndoliată nu vă prezentăm doar omagiul naţiunii. Întreaga Franţă şi întreaga Europă sunt aici, mărturii ale luptei dumneavoastră. Iar în momentul în care ne părăsiţi, vă rog, doamnă, să primiţi imensele mulţumiri ale poporului francez pentru unul din copiii săi atît de iubiţi, al cărui exemplu nu-l vom uita niciodată. Iată de ce am decis, în acord cu familia sa, că Simone Veil se va ordihni, împreună cu soţul ei, la Panteon."
Sunt cuvintele lui Emmanuel Macron aplaudate cu forţă de întreaga asistenţă.
Simone Veil este a cincea femeie care intră în Panteonul francez, pe frontonul căruia se pot citi următoarele cuvinte: "Marilor oameni, patria recunoscătoare". In acest templu al Republicii franceze, necropolă laică de o sută de ani, intră pentru prima dată şi un bărbat în calitate de soţ, este vorba de Antoine Veil. Cuplul Simone şi Antoine rămîne astfel, prin forţa simbolului, nedespărţit.