Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avignon: semnal de lansare a festivalului în In şi Off

bandeau_avril.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: festival Avignon

Joi 6 iulie începe Festivalul internaţional de teatru de la Avignon ajuns la a 71-a ediţie. 41 de spectacole figurează în secţiunea oficială a manifestării, In. Iar în secţiunea neoficială, Off, care începe vineri 7 iulie, figurează 1416 spectacole. Festivalul este o vastă oglindă a creaţiei contemporane şi un forum de discuţii în special pe teme de politici culturale. Mai multe detalii, astăzi, despre selecţia făcută de regizorul Olivier Py şi echipa sa pentru secţiunea In.

Olivier Py este de numai doi ani director al festivalului şi înţelege să-i dea o coloratură politică mai evidentă decît predecesorii săi. Anul trecut tema festivalului a fost "celălalt", sau mai bine zis străinul, imigrantul, cel venit de departe şi de care uneori noi, europenii, ne temem. Anul acesta Africa este invitatul de onoare la Avignon, precum şi "femeia şi feminismul" ca teme generale de dezbatere. Festivalul se deschide de altfel cu piesa "Antigona" de Sofocle în regia japonezului Satoshi Miyagi şi se încheie cu un recital, este vorba de poemul "Femeia neagră" de Leopold Sédar Senghor, poem celebrat de o cîntăreaţă din Benin, Angélique Kodjo împreună cu un actor din Coasta de Fildeş, Isaach de Bankolé.

Vocile şi creativitatea Africii în materie de teatru, muzică sau dans sunt deci prezente la Avignon într-un moment cînd vaste regiuni de pe acest continent sunt devastate de grave crize economice şi politice, de războaie civile şi de catastrofe naturale, de ameninţarea integristă şi despoţi de tot felul.

O invitată specială este, anul acesta, la Avignon, fosta ministră a justiţiei, Christiane Taubira, născută în Guyana franceză, şi care dă tonul unor dezbateri publice şi lecturi gratuite găzduite într-o superbă grădină de măslini. Intre 8 şi 23 iulie se vor derula 14 astfel de întîlniri în cursul cărora vor răsuna timp de două săptămîni texte alese de Christiane Taubira din opera a peste o sută de scriitori, texte spuse de 70 de actori profesionişti, 50 de actori amatori şi 15 studenţi la actorie.

Numeroşi alţi artişti cu renume internaţional, unii veniţi din străinătate, semnează diverse spectacole la Avignon: germanul Frank Castorf, britanica Katie Mitchell, italianca Emma Dante, belgianul Guy Cassiers, australianul Simon Stone… Un maraton al artelor impregnat de reflecţii politice şi sociale se deschide deci în Oraşul Papilor şi în sudul Franţei care preiau, pentru perioada estivală, ştafeta febrilităţii culturale pariziene.