Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cooperarea în dosarul migranţilor, tema unei conferinţe la Roma

rome_migrants.jpg

Ministrul italian de interne Marco Minniti si comisarul european însàrcinat cu migratiile Dimitris Avramopoulos, pe 20 martie 2017 la Roma
Ministrul italian de interne Marco Minniti si comisarul european însàrcinat cu migratiile Dimitris Avramopoulos, pe 20 martie 2017 la Roma
Image source: 
Tiziana Fabi/AFP

La Roma are loc joi 6 iulie o conferinţă internaţională consacrată cooperării în chestiunea migranţilor. Sunt aşteptaţi să vină printre alţii reprezentanţi din Libia, de la Naţiunile unite şi ai Uniunii europene.

Conferinţa de la Roma va fi prezidată de Angelino Alfano, ministrul italian de externe. E aşteptată să vină şi conaţionala acestuia, Federica Mogherini, Inaltul reprezentant al Uniunii europene pentru afaceri externe. Nu vor lipsi de la tribună nici directorul general al Organizaţiei internaţionale a migraţiilor sau reprezentanţi ai Inaltului comisariat ONU pentru refugiaţi.

O prezenţă impunătoare aşadar pentru o temă pe măsură : « O responsabilitate împărtăşită pentru o ţintă comună : solidaritate şi securitate. » Idea este de a strânge legăturile cu ţările de tranzit ale migranţilor şi refugiaţilor care vin în special din Africa. Se va observa în particular respectarea drepturilor omului în aceste state de tranzit dar se vor promova şi o serie de măsuri destinate să-i incite pe migranţi să se reîntoarcă în ţările lor de origine.

Reamintim că italienii, gazda acestei conferinţe internaţionale, sunt în prima linie în chestiunea migranţilor. In ciuda unui nou ajutor financiar de 36 de milioane de euro primit de la Bruxelles, Roma cere revizuirea acordurilor de la Dublin şi acuză Franţa şi Spania că nu lasă vasele cu migranţi ale ONGurilor să acosteze în porturile lor.

De la începutul anului, Italia a înregistrat sosirea a 85.000 de migranţi – cei mai mulţi proveniţi din Libia – ceeace reprezintă o creştere de aproape 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 
Cooperarea în dosarul migranţilor, tema unei conferinţe la Roma